Cyklistika je umění trpět, říká ultramaratonec Jiří Hledík

27. srpen 2014

Českobudějovický cyklista Jiří Hledík se chystá na silniční ultramaraton Okolo Irska. Race Around Ireland se letos jede nejen jako Mistrovství Evropy v distančních silničních závodech, ale také jako kvalifikace na Race Across America 2017. Tohoto extrémního podniku se Jiří Hledík navzdory svému zralému věku touží zúčastnit znovu.

„Věk nemusí být překážkou, záleží na tom, jak se člověk cítí a co pro to udělá. Já jsem začínal s ultramaratonem v padesáti, teď je mi 57 a ještě tři roky chci jezdit. Na výkonnostní zátěžové testy chodím dvakrát do roka a celou dobu šla kondice nahoru. Poslední rok a půl už ale stagnuji a cítím, že tělo už se dál nedostane. V poslední době je pro mě tedy zadostiučiněním, že si svou formu držím."

2158 kilometrů a 23 000 metrů převýšení

V Irsku ho čeká 2158 kilometrů s celkovým převýšením 23 000 metrů. Nonstop. Svému tělu „dopřeje" za 5 a půl dne v cyklistickém sedle dohromady jen 10 nebo 11 hodin spánku. To vše v podmínkách, které zatím nezná. „Nikdy jsme tam nebyli. Ale ze závodů, které mají více než tisíc kilometrů nonstop, mám vždycky určitý respekt. Irsko patří mezi dva nejtěžší závody v Evropě. Čech tam startuje vůbec poprvé. Když se nám podaří dokončit závod v časovém limitu 132 hodin, budeme prvními Čechy, kterým se to podaří."

Jiří Hledík projíždí stát Utah

V množném čísle hovoří Jiří Hledík často. Aby ne - jeho doprovodný tým čítá 9 lidí. Kapitánem téhle party je závodníkův syn Vojtěch: „Nejspíš bude celou dobu pršet a foukat, cokoli jiného bude pro nás bonus. Táta je naštěstí celkem vodotěsný, ale náš největší nepřítel je protivítr, který závodníka zpomaluje."

Tým už má za sebou hodně práce. Přípravy propukly rok dopředu. Přesto je tu jedna zásadní komplikace, o níž sice Vojtova družina od začátku ví, ale porvat se s ní musí až na místě: „V Irsku se jezdí vlevo. Hlavní doprovodné auto si pronajímáme tam, což znamená, že bude mít volant vpravo. Poprvé po sedmi letech budeme mít svého cyklistu po levé straně auta." Vypadá to jako detail, ale rutinní činnost - přiblížit se za jízdy k závodníkovi a podat mu nějakou věc - se tak alespoň na začátku poněkud zkomplikuje.

Proč to dělám? To je složitá otázka, hodně na tělo

Jiří Hledík se na extrémně náročný závod připravoval tradičně doma, tentokrát hlavně v Jeseníkách, Orlických Horách a Beskydech. „Jsme amatérský tým. Všichni to dělají na dobrovolné bázi. Máme svá zaměstnání, své rodiny a starosti. Ročně najedu to, co mi umožní práce. Taky jde o to, co mi dovolí přírodní podmínky. Za celých sedm let jsem jenom jednou trénoval v únoru na Mallorce, jinak zimu projezdím v garáži na trenažéru. Letos ale zima cyklistice moc přála, od února už jsem jezdil na Šumavě dvoustovky. Ročně najezdím tak od 10 do 14 tisíc kilometrů. Řada lidí říká, že to je na ultramaratonce málo, a mají samozřejmě pravdu, ale tak to prostě je, když vám to práce neumožní."

Ultracyklista Jiří Hledík se zúčastnil také závodu Race Across America

Co vlastně žene Jiřího Hledíka k tomu, aby své tělo i mysl podroboval zátěži, jakou si málokdo z nás umí představit? „Cyklistika je umění trpět. Proč to dělám? To je složitá otázka, hodně na tělo. Ne vždy v sobě nacházím to správné rozpoložení, abych na ni odpovídal. Letos je však motivace větší o to, že jsme rozjeli projekt Ultracycling for Charity. Podporujeme občansky prospěšnou společnost Asistence, která se stará o klienty s tělesným a mentálním postižením."

Silniční maraton Okolo Irska startuje v neděli 31. srpna.

Jiří Hledík projíždí stát Utah
autor: Radim Bártů
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.