Cyklisté jedou Okolo jižních Čech, čeká je královská etapa

4. září 2015

Cyklistiku v mezinárodním balení nabízí atraktivní závod Okolo jižních Čech. V pátek kolem 16. hodiny se peloton přiřítí do cíle v Kaplici a v sobotu vyrazí závodníci na královskou etapu. Ta skončí až v lyžařském středisku Churáňov.

Ředitel závodu Jan Hájek si se zalíbením prohlížel startovní listinu, v níž figurují známé kluby a kvalitní cyklisté. „Snažili jsme se vybrat zahraniční týmy tak, aby byly kvalitní a aby byl závod na důstojné úrovni,“ komentoval.

O body v kategorii UCI se perou zahraniční a české týmy. S vysokými ambicemi dorazila například pražská Sparta. Ta se chceme předvést v co nejlepší formě, protože podobných etapových závodů se v Čechách moc nejezdí.

S rozmyslem přistupuje k etapám původní profesí cyklokrosař Ondřej Bambula. Trasy Okolo jižních Čech zná jako své boty. „Pro nás je to domovské. Jezdíme tam na zimní soustředění,“ zmiňuje královskou etapu, která vyvrcholí na Churáňově. „Bude to královské už jen tím dojezdem na kopci, to je vždycky těžké,“ dodává.

Cyklisté navíc už budou mít v nohou prolog a dvě etapy. A navíc, jak správně připomíná Sparťan Petr Fiala, na Churáňov budou šplhat dokonce dvakrát. „Podle mě to bude v kopci rozhodující. Jede se jednou, udělá se okruh, projede přes Horskou Kvildu a cíl je nahoře na Churáňově,“ říká.

autor: kaj
Spustit audio