Cvičení na bosu je velmi zábavné a zároveň náročné. Otestuje hlavně vaši rovnováhu

27. únor 2016

Gumový půlmíč. Tak vypadá cvičební pomůcka, která se skrývá pod tajuplným názvem bosu. Její tvar je ideální pro mnoho cviků. Bosu se hodí pro obecnou kondiční přípravu, ale především pro posílení hlubokého svalového systému.

Při pravidelném cvičení se napravuje svalová nerovnováha, jež často vede k bolestem zad nebo nevhodnému postavení těla. Také lze bosu využít pro protažení. Pomůže i ke správné regeneraci těm, kteří v práci dlouho sedí a jejich tělo je tak většinu dne v nepřirozené poloze.

Cvičení na bosu je vhodné pro úplné začátečníky i profesionální sportovce. Velkou výhodou je, že se při něm jen minimálně zatěžují klouby, a proto se mu mohou věnovat také starší lidé.

Zapojí vnitřní stabilizační systém těla. To je důležité, protože svaly fungují jako celek a jakmile dojde k přetížení nebo oslabení byť jen jedné části, automaticky dochází k poruše celého systému.

Cvičení na bosu je velmi zábavné. Přestože vypadá jednoduše, je zároveň skutečně náročné. Pokud se vám nechce chodit do posilovny, můžete si bosu pořídit domů. Cena sice začíná na třech tisících korunách, ale skutečně se jedná o pomůcku, díky které procvičíte celé tělo. Na bosu lze skákat, dělat kliky, sedy lehy a podobně, získáte tak celou posilovnu v jediném nástroji.

Stejně jako u všech ostatních sportů, platí pro bosu několik pravidel. Pomůcku udržujte čistou, především proto, abyste v nejméně očekávanou chvíli neuklouzli. Při cvičení si kolem sebe nechte dostatečný prostor. Většina cviků totiž klade důraz na udržení rovnováhy, a pokud z bosu spadnete, je důležité, abyste do ničeho nenarazili. Jde především o bezpečí a dobrý pocit ze cvičení.

Se cvičením proto začínejte pomalu a s rozumem. Když pocítíte, že ztrácíte rovnováhu, sestupte z bosu bezpečně dolů. Nikdy necvičte nerozehřátí a na závěr se důkladně protáhněte. A nezapomeňte na poslední pravidlo, které platí u všech sportů – nepřeceňujte se. Jen tak budete mít z aktivity ten nejlepší užitek.

Ke cvičení třikrát denně zeleninu, a to hlavně syrovou

Když začnete cvičit a usilovat o zdravější styl života, je nutné také dbát na správný jídelníček. Pokud mluvíme o jídle, které je našemu zdraví nejprospěšnější, zelenina nemá konkurenci.

Obsahuje především velké množství vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a vlákniny. Má nízký glykemický index, tedy pomáhá zabránit velkému kolísání hladiny krevního cukru.

Mezi nejdůležitější látky, které zelenina dodá našemu tělu, patří železo, vápník, sodík, hořčík fosfor a draslík. Zelenina obsahuje téměř celý vitaminový komplex, který chrání před nemocemi a podporuje psychické i fyzické zdraví.

Vysoký podíl vlákniny pozitivně působí na zažívání a pomáhá například proti zácpě. Pokud člověk konzumuje větší množství vlákniny, je ale potřeba současně také pít více tekutin. Jinak by samotná vláknina měla spíše negativní efekt.

Zeleninu bychom měli v menším množství jíst alespoň třikrát denně, a to především v syrové podobě.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.


Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: pfr , David Kimmer‎ , Lukáš Martinek , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio