Cukrařina je v kurzu. Táborské učiliště si může mezi uchazeči vybírat a praxe dělí na dvě směny
Cukrářský obor zažívá renesanci. Zájemců o studium je několikrát víc, než můžou školy přijmout. Shoduje se na tom hned několik krajů, které Český rozhlas oslovil. Převis uchazečů mají třeba na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře.
„Právě připravuji dort pro desetiletou dívku, bude dvoupatrový a plněný borůvkovým krémem. Dále vyrábíme pralinky na valentýnský prodej a ještě makronky, větrníky, věnečky,“ ukazuje studentka třetího ročníku oboru cukrář Nela Říhová.
Pro řemeslo se rozhodla na základě inspirace v rodině. „Já jsem odmala vyrůstala v takovém prostředí. Babička nám vždycky pekla, když jsme přijeli na prázdniny, u nás byly nejoblíbenější kremrole a věnečky. Moc se mi to zalíbilo a říkala jsem si, že se tomu chci věnovat, mít vlastní podnik a dělat radost druhým lidem,“ vypráví.
Čtěte také
Žáci se při hodinách odborné praxe učí péct dorty, vyrábějí tradiční zákusky, jako jsou likérové špičky, větrníky nebo věnečky. Zároveň ale podle učitelky odborného výcviku Ivany Krákorové sledují nové trendy v cukrařině, mezi které patří makronky, tartaletky nebo nadýchané choux.
Zájem o cukrářský obor je tak velký, že se učni v Táboře musí při odborném výcviku v cukrářské výrobně dělit na ranní a odpolední směnu.
Cukrařina se podle ředitele Střední školy obchodu, služeb a řemesel Radka Cíchy dlouhodobě řadí mezi nejvyhledávanější obory. „V předchozích letech jsme na třicet míst v prvním ročníku obdrželi sedmdesát až osmdesát přihlášek. Vždycky je lepší mít možnost zvolit lepší uchazeče a nemít potřebu přijmout zcela každého,“ říká.
Ředitel Radek Cícha předpokládá, že i letos bude počet zájemců o tříletý učební obor cukrář několikanásobně vyšší, než může škola přijmout.
Související
-
Některé mladé lidi stále láká řemeslo. Začátky po vyučení ale nejsou snadné
Mladí lidé po vyučení stojí na rozcestí. Můžou se nechat zaměstnat, nebo se stát živnostníky. Někteří obor opustí. Vliv na to má zázemí i připravenost řešit praktické věci.
-
Do Borotína jezdili pro zákusky lidé až z Prahy. Po třech letech ale vyhlášená cukrárna končí
Do potíží se dostává stále více podnikatelů. Končí jim totiž fixace cen za energie. Rostoucí náklady jsou jedním z důvodů, proč zavře i cukrárna v Borotíně na Táborsku.
-
Žádný učeň na oboru soustružník či obráběč kovů. Firmy by je přitom hned braly, říká ředitelka školy
Staří fachmani odcházejí, noví nepřicházejí. O nedostatku řemeslníků v Čechách se dávno ví, přesto trend studovat střední školu s maturitou místo učňovské u nás přetrvává.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Analytik: Evropa za jednacím stolem sedět nebude. O míru na Ukrajině budou rozhodovat Trump a Putin
-
Požární poplach jsme neslyšeli, popisují hosté hotelu, kde zemřelo 76 lidí. V Turecku už zadrželi devět osob
-
Případ učitelky, která popírala ruské válečné zločiny, se vrací na začátek. Nejvyšší soud zrušil verdikt
-
Trump slibuje vyslat astronauty na Mars. Za jeho prezidentství se to ale podle expertů nestihne