Čtyřikrát víc výtluků ve srovnání s loňskou zimou už letos opravili jihočeští silničáři

25. únor 2021 13:29

Náklady na zimní údržbu silnic v Jihočeském kraji se letos vyšplhaly už na 100 milionů korun. S oblevou se cestáři pustili i do drobnějších oprav. Zatím jenom studenou asfaltovou směsí. Na výmoly už jí proti loňsku spotřebovali čtyřnásobné množství. Kromě drobných oprav se připravují i na velké rekonstrukce.

V reportáži Lucie Hochmanové opravují Miroslav Novák s kolegou jeden z výtluků na odbočovacím pruhu na silnici mezi Novou Včelnicí a Kamenicí nad Lipou. Podobných při svých inspekčních jízdách opraví desítky. Proti loňské zimě, které byla mírná, mají práce mnohem víc. To potvrzuje náměstek provozního úseku jihočeské Správy a údržby silnic Jan Vykouk. Podle jeho slov je na vině především počasí, kolísající teploty.

Čtěte také

„Za loňský rok jsme spotřebovali pět, šest tun studené balené asfaltové směsi, letos přes dvacet tun a to jsme ve druhé polovině února,“ vysvětluje Jan Vykouk.

Výmoly na silnicích zatím silničáři opravují studenou asfaltovou směsí, tedy jen dočasně. Velké finální opravy začnou už za několik týdnů. Jihočeská správa a údržba silnic má letos připravené opravy za více než 360 milionů korun. Některé bude platit z vlastního rozpočtu, na část z nich získala evropskou dotaci a část peněz přijde i ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Kromě silnic se bude opravovat i devět mostů. Některé i na Jindřichohradecku.

„Je plánovaná oprava mostu na silnici II/128 z Jindřichova Hradce na Novou Bystřici, oprava mostu na silnici II/164 u Hospříze,“ řekl mimo jiné provozní náměstek jindřichohradeckého závodu Správy a údržby silnic Aleš Kolman.

Největšími letošními investicemi jihočeské Správy a údržby silnic bude oprava průtahu v obci Ločenice na Českobudějovicku ze téměř 19 milionů korun a opravy opěrných zdí u Vyššího Brodu na Českokrumlovsku a obce Jaronice v okrese České Budějovice, obě za zhruba 17 milionů korun.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio