Čtvrtek: Zlozvyky

26. únor 2015

Zbavili jste se kuřácké závislosti? Už si nekoušete nehty? Zbavili jste se parazitních slov v mluveném projevu? Jak jste toho dosáhli? Myslíte, že existuje univerzální recept, jak se zbavit libovolného zlozvyku? Je to jen otázka vůle? Co vám pomohlo, popřípadě kdo vám pomohl se zlozvyku zbavit?

Zvyk je železná košile, říkala moje babička. A taky říkala: „Nekousej si nehty!“ Asi se mezi námi nenajde člověk, který o sobě může říci, že netrpí žádným zlozvykem. Je snadné si ho všimnout, je snadné mu propadnout, o poznání těžší je se jich zbavit. Často jsou projevy zlozvyku samovolné, nevědomé - je proto velmi obtížné s nimi bojovat.

O slavném řeckém řečníkovi Demokritovi se tvrdí, že prý, aby překonal své nedostatky v mluveném projevu, používal vůči sobě drastické odvykací metody. Možná máte svůj originální recept, jak se různých zlozvyků zbavit. Těším se na váš příběh!


autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.