Čtvrtek: Poprvé na lyžích

15. leden 2015

Vzpomenete si na vaše první lyže? Byly dřevěné, vhodné pro telemark nebo jste začali na "stará kolena" až s těmi carvingovými? Stáli jste na nich hned, co jste se naučili chodit a nebo vás lyže zlákaly až relativně pozdě v dospělém věku? Jaké byly ty první obloučky, skoky, pády? Co lyžařské výcviky? Byly to Sněženky a machři nebo Anděl na horách?

Vynález lyží přinesl světu vedle nového "dopravního prostředku" a sportovního odvětví také nevyčerpatelný zdroj zimní zábavy. Existují zimní tvorové, kteří se na lyže těší prakticky celý rok a nesundají je, dokud najdou na sjezdovkách alespoň ostrůvek sněhu. Někteří dokonce v letních měsících za sněhem vyrážejí na horské ledovce nebo blíž k pólům. Každopádně i pro nás sváteční lyžaře jsou rychlá prkýnka zdrojem zábavy a mnohdy nezapomenutelných zážitků.


autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.