Čtvrtek: To je můj rodný kraj

5. listopad 2015

Odkud pocházíte? Kde je váš rodný kraj a čím je zajímavý? Zavál vás osud mimo vaše rodné město, přesto vás to k němu stále táhne? Vracíte se někdy do svého rodiště? A máte pocit, že najednou je všechno "jinak" a už to není, co to bývalo?

Přestože je pro nás důležité žít v přítomnosti a tudíž dělat věci, které můžeme ovlivňovat a řídit, je pro každého z nás také důležité znát své kořeny, ze kterých rosteme a pomocí kterých získáváme „živiny" pro naši současnou existenci. A k tomu nám může pomáhat také uvědomění a vztah k „rodnému kraji", k významným místům rodiny, ze které pocházíme. Paradoxně právě v době globalizace začíná mít pro nás velký význam vztah k rodnému místu a jeho atributům.

Místo, kde jsme se narodily, pro nás většinou má zvláštní kouzlo. . Možná se vám poštěstilo zůstat v domě, kde jste se narodili a který si předáváte z generace na generaci. Možná vás historické události donutily dům, město, stát opustit a museli jste se přestěhovat. Někdy se ke stěhování uvolíme dobrovolně a přestěhujeme se ke svému životnímu partnerovi. Jak to bylo u vás a jak jste loučení se svým rodným domem, vesničkou nesli?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.