Čtení spisovatelů, koncerty, stan plný knih i divadlo. České Budějovice ožívají literárním festivalem

8. září 2021 07:54

Na náměstí vyrostl velký stan zaplněný knihami. Znamená to, že v Českých Budějovicích opět začíná festival Literatura žije! Kvůli koronaviru se místo jarního termínu, stejně jako loni, koná v září. Letos dorazí do kavárny Kabinet CB v Nové ulici například spisovatel Aleš Palán nebo válečná reportérka Markéta Kutilová.

„Opět nabízíme pestrou směsici hudebních koncertů, spisovatelů a divadla. Chtěl bych zmínit například Aleše Palána nebo koncert Mutanti hledají východisko, což je takový alternativní hiphop a rap,“ zve ředitel festivalu Miroslav Boček.

Ve středu a ve čtvrtek mohou zájemci od 11 do 18 hodin vyrazit do literárního stanu na náměstí Přemysla Otakara II. „Lidé budou moci přicházet a vybrat si knížku svého srdce. Popřípadě mohou ještě i přinášet knížky, protože v letošním roce jsme o některé knihy přišli vinou náhlé povodňové vlny ve sklepě. Přesto máme knih dost, takže si lidé určitě vyberou,“ říká Miroslav Boček.

Ve středu se od 16.30 hodin odehraje na náměstí i tradiční vystoupení lidí bez domova. „Před literárním stanem budeme mít bezdomovecké vystoupení. Nacvičili si ABBU podle sebe a Piráty z Karibiku,“ upřesňuje zakladatelka festivalu Eliška Štěpánová.

Čtěte také

Ve čtvrtek je na programu například koncert písničkáře Vojtěcha Černého, autorské čtení klientů organizace Fokus nebo beseda s válečnou reportérkou Markétou Kutilovou, která povypráví o Kurdistánu.

Českobudějovický spisovatel Jan Štifter zase připravil netradiční procházku po Pražském předměstí. „Tentokrát se vydáme po plesnivých sklepích. Procházka se uskuteční ve čtvrtek od půl páté, sraz je na zastávce MHD Družba,“ uvádí Václav Křenek z organizačního týmu.

V pátek pokřtí v literární kavárně jihočeský autor Miroslav Pech svou novou knihu. Na to naváže nesoutěžní performance básníků. „Páteční večer bude tradičně pokračovat slamem, kde se představí cenami ověnčení básníci a performeři,“ dodává Miroslav Boček.

Pátek vyvrcholí koncerty hudebnic Kvietah a Marjari. V sobotu se festival přesune do Studentského univerzitního divadla, kde herci představí svoji interpretaci hry Václava Havla Vernisáž.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související