Covidem-19 onemocněly na jihu Čech od začátku roku téměř dva tisíce lidí

27. únor 2023 10:51

Od začátku letošního roku na jihu Čech onemocněly covidem-19, který se v Česku začal šířit před třemi lety, téměř dva tisíce lidí. Zdravotníci ve většině případů evidují velmi lehký průběh onemocnění. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli hygienici.

Za tři roky hygienici v regionu evidovali více než 270 tisíc případů tohoto typu koronaviru. V době pandemie v některých dnech přibývalo i několik stovek nemocných. „Koronavirus už, v uvozovkách, řadíme mezi běžná respirační onemocnění, ale pořád k němu musíme přistupovat opatrně. A platí, že nejzranitelnější skupinou jsou senioři a lidé s chronickým onemocněním,“ uvádí ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Současný stav je podle ní příznivý v tom, že průběh onemocnění bývá většinou lehký. „Společnost má protilátky z prodělaného covidu, nebo z očkování. Otázkou je, jak dlouho nám vydrží a zda by to stačilo v momentě, kdy by se případně objevila nějaká nová varianta koronaviru,“ dodává.

Za zásadní ukazatel označuje počet pacientů s covidem-19, kteří potřebují nemocniční péči. V současnosti je podobných případů minimum. „Pacienti s koronavirem míří převážně na infekční oddělení nemocnic, případně je v nemocnici pro takového pacienta vyčleněn izolační pokoj na standardním oddělení. V nemocnicích už nemáme zřízeny takzvané covidové jednotky,“ upřesnil jihočeský hejtman Martin Kuba.

Čtěte také

Dodal, že všichni pověření se v Jihočeském kraji snažili o to, aby bylo zdravotnictví na nápor pacientů s koronavirem připraveno. Proto nechal připravovat modely, které v letech 2020 až 2022 ukazovaly, jak rychle budou v nemocnicích přibývat nové případy.

„A nejhůř mi bylo vždy ve chvílích, kdy pandemie plnila lůžka ARO a JIP pacienty v těžkém stavu a my jsme na grafech viděli, že když se pandemie nezlomí, tak nám dojdou místa. Protože jsem na těchto odděleních jako lékař sloužil a znám dobře, jak náročná je tam péče o pacienty, bylo mi jasné, že tam nelze navyšovat kapacity donekonečna,“ dodal Martin Kuba.

Podle něj pandemie koronaviru ukázala schopnosti jihočeských nemocnic. Pacienti nemuseli být hospitalizováni mimo kraj, protože zdravotníci vždy dokázali vytvořit podmínky pro hospitalizaci každého pacienta. „V případě jihočeských nemocnic se potvrdila nesmírná výhoda – že jsou to nemocnice krajské. Projevilo se to na jednotném vedení celého holdingu i na operativnosti, dobré komunikaci a bezproblémové spolupráci,“ připomněl hejtman.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související