Covid-19: Co dělat při příznacích, jaké léky mít doma a co sledovat? Praktický návod od lékařů

5. listopad 2021

Ve většině případů je onemocnění covid-19 možné léčit doma. Praktická brožura, kterou Českému rozhlasu poskytl primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle, odpovídá na základní otázky, jak postupovat a kdy domácí léčba přechází v nemocniční.

Praktický návod pro pacienty a jejich blízké napsali primář infekčního oddělení nemocnice v Českých Budějovicích Aleš Chrdle, primář infekčního oddělení nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý a lékař Rolando Arias Anaya.

Významná část lidí nakažených koronavirem nemá podle lékařů žádné projevy onemocnění. Mezi typické příznaky patří suchý dráždivý kašel, horečka, bolesti svalů a hlavy, dušnost, bolest v krku a další.

V příručce autoři radí, jaké léky je dobré mít v domácí lékárničce, jak postupovat při podezření na onemocnění covid-19, jak zajistit domácí péči a jak poznat, že už je nutná hospitalizace v nemocnici.

V domácí izolaci doporučují nemocnému mimo jiné pobyt v samostatném dobře větraném pokoji, konzumování stravy odděleně od ostatních členů domácnosti, časté mytí rukou, správnou likvidaci odpadu. Připomínají ale také potřebu pravidelného pohybu nebo vzdáleného kontaktu s rodinou a přáteli.

Kompletní návod pro domácí léčbu covidu-19 si prohlédněte zde:

autoři: Andrea Poláková , reČRoL | zdroj: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Související