Co se škádlívá, rádo se mívá. Jak na sourozenecké hádky, ponorkovou nemoc a pocit nespravedlnosti

29. listopad 2021

Nemůžete vydržet s bráchou nebo ségrou? Co je nejčastějším spuštěčem hádek mezi sourozenci?  Psycholog radí, na co si dát pozor.

Asi každý někdy zažil sourozeneckou hádku. Jak říká psycholog Jan Kulhánek: „Myslím, že neexistuje úplně vyladěný harmonický vztah mezi bratry a sestrami.“ Moderátorku Romanu Růžičkovou zajímalo, jestli je to normální a kdy takové hašteření vyžaduje řešení.

Pozor na ponorkovou nemoc

Hádku může vyvolat například dlouhodobý pocit nespravedlnosti, nebo i momentální situace, kdy nás z nějakého důvodu popadne vztek. Problémy mohou nastat, když se musí víc dětí dělit o pokojíček, věci i pozornost rodičů. Zvlášť v dnešní době, kdy zažíváme online výuku, karantény a často trávíme více času doma. V takových situacích hrozí ponorková nemoc. Tak se říká pocitu, kdy už to s někým nemůžeme vydržet. Když byli totiž námořníci měsíce pod hladinou v malé ponorce, zezačátku se třeba kamarádili, ale jak jich tam bylo hodně, za chvíli si taky lezli na nervy.

Proti ponrce se ale dá bojovat. „Pomáhá, stejně jako v opravdové ponorce, se občas vynořit na hladinu a jít se proběhnout ven,“ radí Honza. Pokud se sourozenci musí dělit o věci, mohou hádkám zabránit i jasná pravidla. Třeba si stanovit přesné časy, kdo kdy bude na počítači, aby se to nemuselo vždy dokola znovu řešit a dohadovat se. V tom můžou pomoci rodiče. 

Neradi se se sourozencem dělíte o věci?

Jsi starší, máš mít rozum!

Jedno staré přísloví říká: „Co se škádlívá, rádo se mívá.“ Zní to možná divně, ale neměli bychom na to zapomínat. Někdy mladší sourozenec popichuje toho staršího ne proto, že by ho chtěl naštvat, ale protože si přeje vzbudit jeho pozornost. Na starším pak je, aby to odhalil a věnoval se mu, místo toho, aby se s ním hádal.

Starší sourozenec ale může mít někdy dojem, že se toho na něj nakládá moc. Musí doma s hodně věcmi pomáhat a třeba i hlídat mladšího bratra nebo sestru. A když přijde problém, dostane ještě od rodičů vynadáno: „Ty jsi starší, máš mít rozum!“

I rodičům někdy dojde trpělivost, když jsou unavení z práce. Měli by si ale uvědomit, že by starší sourozenec neměl přebírat odpovědnost za mladšího. Když se děti hádají, jsou to právě rodiče, kdo by se jim pak měl snažit připomenout, že i když jsou zrovna na sebe naštvaní, mají se rádi. Jsou totiž pro sebe velmi důležití, a to na celý život. „Kamarádi přicházejí a odcházejí, ale sourozenci zůstávají,“ připomíná Honza.

Hádky v rodině jsou zkrátka v určité míře normální věc, neměli bychom si ale ubližovat. A to ani slovně.

Jak si poradit s otravným sourozencem v malém bytě? Jak se domluvit? A co když jsem jedináček a mám pocit, že bez sourozenců to není ono? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související