Co můžete za chladnějšího počasí na zahrádce sázet a s čím raději ještě počkejte na větší teplo

22. duben 2021 08:40

Chladné počasí se letošnímu jaru nevyhnulo, proto je podle zahradníků potřeba počkat s venkovní výsadbou. Ne všechny květiny totiž tyto chladné teploty zvládnou. Pokud ale i tak chcete sázet, tak podle odborníků jsou třeba macešky proti zimě hodně odolné.

Čtěte také

„Ještě by teď v tomto období mohli lidé vybírat z macešek, kterých máme mnoho druhů. Ty zvládnou nepříznivé podmínky i ranní mrazíky," říká Martin Jonáš, vedoucí pobočky zahradnictví Šťastný v Hradci Králové.

Podle zahradníků je určitě ještě potřeba počkat s výsadbou většiny zeleniny a s letničkami.
„Přeci jen hrozí poškození. Zejména u některých druhů, jako jsou například begónie, by to poškození mohlo být velmi výrazné. Pokud jsou teploty kolem tří až čtyř stupňů nad nulou, ani nemusí být mrazivé, tak jsou pro některé rostliny destrukční."

Drobný výdělek mají malá květinářství  ze spolupráce s pěstiteli sadby

„Do zmrzlých se musí počkat, než dáme květiny ven. Musíme být prostě opatrní, aby nám nenamrzly nebo nenastydly," doplňuje informace Lucie Róčková, zaměstnankyně zahradnictví John v Hradci Králové.

Čtěte také

Domnívá se, že v době covidu začali častěji chodit do zahradnictví například mladí lidé.
„Začali si třeba pěstovat bylinky, to je teď moderní. A potom jsou také lidé teď víc doma, takže si domov zútulňují, chtějí se tam cítit dobře. Asi na to mají i někteří víc času. Takže se kupují pokojové květiny a teď i na zahrádky."

V posledních letech podle odborníků také stoupá zájem o drobné ovoce jako jsou maliny, borůvky či ostružiny, protože některé druhy jsou relativně odolné proti chorobám i škůdcům. A zároveň například na rozdíl od švestek či jabloní je tam rychlejší sklizeň plodů.

Spustit audio

Související