Co ke svátkům jara neodmyslitelně patří a co se samo nabízí? Přece vajíčka

A nemusí to být zdaleka jen kraslice. „Nebojte se vajec a nebojte se cholesterolu, který je ve vajíčkách,“ vítá posluchače v úvodu dalšího Kuchařského čarování Petr Stupka s tím, že vejce jsou velice zdravá. 

A jedno, dvě vajíčka denně neuškodí ať už ve formě dresinku, který si také můžete připravit díky tipům z tohoto vydání Kuchařského čarování, nebo třeba i vaječné tlačenky s houbami. Recept na ni také uslyšíte, ale můžete si jej i přečíst tady na webu.

Ingredience
  • 6 vařených vajec,
  • 120g majonézy,
  • 30 – 40g plnotučné hořčice,
  • 120g nakládaných hub,
  • 40g želatiny (2 sáčky),
  • petrželová nať, sůl, ocet, nemastný zeleninový vývar

Pokud máte rovnou chuť na vaječnou tlačenku s houbami, respektive na vaječný aspik s houbami, tak všechny ingredience k tomu potřebné máte sepsané v tomto článku.

Takzvaná vaječná tlačenka je velmi populární a velmi rád ji připravuji i ve variantě s kyselými houbami, které ve vaječné hmotě vytvoří velmi zajímavou mozaiku," upřesňuje Petr Stupka.

Jak tedy postupovat?

V rendlíku nebo kastrůlku, který půjde vložit do vodní lázně, rozmíchejte v zeleninovém vývaru želatinu, přisol ji a nech v horké lázni zahřát asi na 70 stupňů. Želatina se rozpustí, a pokud se z ní vysráží škraloupek nečistot, seberte je děrovanou plochou lžící. Nakonec přilijte do želatiny ocet. Měla by být výrazněji slaná a nakyslá. I když na sáčku se želatinou bude informace, že 20 gramů želatiny patří na 500 mililitrů vody, tedy půl litru, připravte želatinu jen v polovině deklarovaného množství, tedy jen ve čtvrt litru vody. Uvařené vejce oloupejte a rozdělte zvlášť žloutky a bílky. Žloutky nastrouhejte nebo protlačte přes síto a rozšlehejte je s majonézou, hořčicí. Bílky nastrouhejte na jemném struhadle nebo drobně posekejte a nechte stranou.

Nakládané houby nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Petrželovou nať, popřípadě pažitku nasekejte na drobno a vše vmíchejte do fáše se žloutky. Přidejte bílky a ještě teplou ne však horkou želatinu. Metličkou vše důkladně promíchejte a řídkou hmotu vlijte do připravené formy nebo mísy.

Vaše dílo nechte v chladu nejlépe do druhého dne důkladně ztuhnout. Při vyjímání aspiku z formy lehce uvolněte okraje formy, kde zpravidla aspik přischne. Potom formu otočte dnem vzhůru a jídelní nebo mazací nůž zasuňte podél stěny formy a zlehka na aspik zatlačte tak, aby se mezi stěnu a rosol dostal vzduch. Aspik by mněl pomalu z formy vypadnout.

autor: Petr Stupka
Spustit audio