Číslo na Horskou službu uložené v mobilu může zachránit život

2. leden 2014

Číslo na hasiče, záchrannou službu a policii zná většina lidí, ale s kontaktem na horskou službu už je to horší. Přitom by ho lidé měli mít u sebe, i když jdou na horách jen na procházku, lyžují na sjezdovce nebo běžkují po hřebenech.

„Horská služba od sezóny 2012/2013 zavedla jednotné číslo, které je 1210 a platí na území celé republiky. Samozřejmě doporučujeme si toto číslo uložit s předvolbou do České republiky, s číslem +420, protože se pohybujete na hraničních horách, kde mnohdy přeskočí operátor sousedního státu,“ říká náčelník šumavské Horské služby Michal Janďura.

Kdo má chytrý telefon, může využít také aplikaci Horské služby, která je ke stažení zdarma a může v nouzi významně pomoci.

„Je tam nejen přehled jednotlivých horstev, kde horská služba funguje, ale jednotlivých stanic v jednotlivých oblastech. Samozřejmě jsou tam i kontakty na sportovní areály, aktuální stav počasí, je tam takový interaktivní průvodce první pomocí,“ popisuje Janďura a doplňuje:

„A to nejdůležitější – nouzové volání na Horskou službu. Pokud se člověk ocitne v nouzi, může zavolat a požádat o pomoc. V případě, že není možnost volat, je druhou variantou nouzová SMS zpráva. Jejím odesláním dojdou na jednotlivé dispečinky horské služby GPS souřadnice místa, kde se daná osoba nachází. Podstatně se tak zrychlí záchranný řetězec.“

Přesto bychom se neměli na moderní techniku spoléhat zcela. Třeba právě u mobilního telefonu nám může dojít baterka, a tak přijde vhod klasická papírová mapa. Základem je pak cestu si předem naplánovat a někoho o trase a cíli svého výletu informovat.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio