Čím žili čeští Židé v roce 2022, Češi uspěli na makabiádě a co zjistili archeologové v Izraeli

15. leden 2023

Jak se loni žilo českým Židům? Čeští sportovci bodovali na makabiádě. A archeologové v Izraeli pořád mají, co objevovat.

Čím žili čeští Židé v roce 2022

K měsíci lednu tradičně patří bilancování minulého občanského roku. Je tedy pravý čas na to, abychom se ohlédli i za tím, čím loni žila česká židovská komunita. Anna Jurečková natáčela s předsedou Federace židovských obcí v České republice Petrem Papouškem.

Česká židovská komunita se v loňském roce mohla po covidové přestávce vrátit ke svým běžným aktivitám, jak vypočítává Petr Papoušek: „Opětovně se zorganizoval Limmud pro českou židovskou komunitu, což je takové komunitní setkání. A povedl se také letní tábor pro děti.“

Loňský život české židovské komunity ovlivnila i válka na Ukrajině. „Jedna věc je, že ekonomika české židovské komunity je zaměřená na turismus. To znamená, že ty příjmy, které samozřejmě slouží k financování našich programů, již během covidu výrazně poklesly a všichni doufali v to, že po covidu se situace začne zlepšovat. Ale válka zhoršila ekonomickou situaci nás všech, a týká se to i české židovské komunity. A potom jsme přijímali ukrajinské uprchlíky a snažili jsme se jim pomoct, což byly výzvy. Ale myslím si, že česká komunita se snažila a postarala se o lidi židovského nebo nežidovského původu, kteří sem přicházeli. A na druhou stranu to přineslo určitě i pozitiva, že máme nějaké nové členy,“ říká Petr Papoušek.

Federace židovských obcí v Česku se také podílela na přípravě národní strategie boji proti antisemitismu. Její dokončení je v plánu na tento rok.

Čeští sportovci bodovali na židovské olympiádě

5 českých sportovců přivezlo tento týden 13 medailí, z toho 9 zlatých, ze zimní makabiády. Tato „židovská olympiáda“ se konala poprvé po 85 letech. V bavorském Ruhpoldingu se dohromady sešlo 250 profesionálních i amatérských židovských sportovců z 19 zemí. Akci podpořili němečtí politici, zdravici ve formě videa poslal i německý kancléř Olaf Scholz. S českými účastníky ze sportovního klubu Hakoach natáčela Daniela Brůhová.

Na letošních makabejských hrách v Německu se potkávaly velmi nesourodé skupiny, od 16letých závodníků až po veterány kolem 70 let. Všichni členové české výpravy získali více než jednu medaili. Vedl ji David Steiner: „Mám zlatou medaili za biatlon, to byly dvojice, potom mám zlato z běžek volně a bronzová je ze sjezdu obří slalom,“ říká.

Na makabiádě byl sport doplněn i kulturním a vzdělávacím programem. „Byla tam diskuse s přeživším holokaustu, byla tam diskuse s místními politiky o komunální politice,“ říká Linda Salajková, která soutěžila v obřím slalomu, paralením slalomu, slalomu a nevynechala ani disciplíny na běžkách. Přivezla 5 zlatých medailí.

Šlo na makabiádě jen o sportovní výkony nebo i o sdílení spirituality? Navazujeme na makabiády předválečné, kdy sport pro židovství sloužil k nějaké obrodě Židů. Každý si k tomu židovství hledá svoji cestu, někteří ji hledají přes sport,“ uzavírá David Steiner.

Izraelské objevy

Izrael je země, kde skoro každý měsíc znamená pozoruhodný archeologický objev nebo publikaci zásadní studie. O některých z těch nejzajímavějších v následujícím příspěvku hovoří Jan Fingerland.

Jeden z objevů se nepřímo váže ke králi Davidovi, vlastně stéle, kterou nechal v 9. století před naším letopočtem vztyčit moabský král Méša. Objevena byla už před 150 lety a vědci se tehdy domnívali, že se zmiňuje o domě Davidově. Pomocí nových zobrazovacích metod odborníci potvrdili, že stéla skutečně obsahuje zmínku o Davidově dynastii.

Jiná pozoruhodná studie se vrací k Davidovu synu Šalamounovi, totiž ke zvláštnímu objektu, který byl objeven v Davidově městě v Jeruzalémě už v roce 1909 a chvíli by považován za trůn krále Šalamouna. Další studie na něho postupně zapomínaly nebo ho záměrně nezmiňovaly. Zřejmě z rozpaků. Šlo totiž patrně o luxusní záchod z pozdní doby železné. Chodit na něj mohl i král.

Co dalšího archeologové vykopali? Čím staří Kananejci platili? Jaký lom používal pro své luxusní interiéry král Herodes? A jak vlastně podle archeologů vznikl judaismus? Poslechněte si Jana Fingerlanda.

A poslechněte si také celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.