Čím dříve, tím lépe. Pokud doma objevíte štěnici, volejte hned specializovanou firmu s koktejly jedu

22. září 2021

Deratizace a dezinfekce domů. Jak předcházet tomu, aby se v naší domácnosti nezabydlel nějaký nezvaný host, jako jsou štěnice, mravenci, myši nebo potkani? Co jejich přítomnost znamená pro naše zdraví? A jak bychom měli případně s takovými návštěvníky zatočit? Pokud si nevíte rady, využijte příležitosti a zeptejte se.

Pozvání do naší radioporadny přijal Lubomír Řehůřek, odborník na deratizace a dezinsekce domů.

Lubomír Řehůřek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsou štěnice známkou nečistoty?

Čtěte také

„To je mylná domněnka, štěnice rozhodně není známkou nečistoty. Bohužel můžete si je  přivézt z návštěvy od svých kamarádů nebo z MHD či dokonce i z výborných hotelů ze zahraničí."

Dá se říct, že je situace horší ve starých a vlhkých zástavbách? Nebo se může tento problém týkat i novostaveb?

„Štěnic se tento problém netýká, štěnice si nevybírá v jaké zástavbě se usídlí. Spíše je to o tom, pokud nás někdo zavolá na zásah, že objevil jednoho nebo dva jedince, tak my při obhlídce okolních bytů, protože ta se v tu chvíli musí provádět, zjistíme, že v okolním bytě je ten problém mnohem větší a právě tam odtud se štěnice šíří."

Jak poznám, že se mi do domu štěnice nastěhovaly?

Čtěte také

„Nepoznáte to hned, štěnice se u vás musí chvilku zabydlovat. Ale první příznaky jsou takové, že se vám na těle po spánku objevují štípance jako od komárů. To je první známka toho, že máte doma nějakého nežádoucího škůdce. Pokud si štěnici přinesete domů, tak se během několika dnů přestěhuje přímo do postele, popřípadě do jejího nejbližšího okolí."

„Štěnice se nejčastěji dostane do bytu tak, že si ji přinesete z nějakého vetešnictví s kusem nábytku. Popřípadě opravdu jdete na návštěvu ke známým, sedíte na rozkládacím gauči, ona vám vleze do kapsy a přitáhnete si ji domů."

Každopádně hned, jakmile člověk štěnici doma uvidí, by měl zavolat odbornou firmu?

„Čím dříve, tím lépe. Předejdete tomu, aby se štěnice ještě víc rozmnožily, to dělají velice rády. Někdo se pokouší štěnice likvidovat sám, ale samozřejmě bohužel neúspěšně. Protože dnešní štěnice je už hodně připravena na jakékoliv zásahy přípravků, které koupíte běžně v drogerii."

Čtěte také

„Specializované firmy, které se jejich hubením zabývají, mají speciální přípravky. Mají dokonce i koktejly jedu, který musí použít. Jedna z těch složek je natolik dráždivá, že vytahuje štěnice ze škvír a všech možných úkrytů. Zlikvidovat štěnice není tak jednoduché. Přes den štěnici rozhodně nepotkáte. Někde je pěkně ukrytá."

Co se děje s bytem při vašem zásahu? Může v něm majitel zůstat?

„Určitě ne. Při zásahu a potom dvě hodiny po zásahu se majitel nesmí pohybovat po bytě. Už jen z toho důvodu, že opravdu pracujeme s velice jedovatými látkami, kterých by se mohl člověk nadýchat. A to není příjemné. Firmy při zákroku používají speciální masky. Čili minimálně dvě hodiny po aplikaci postřiku se tam nesmí pohybovat majitel ani jeho domácí mazlíčci."

Lubomír Řehůřek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou deratizační radioporadnu s Lubomírem Řehůřkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související