Cigánski Diabli uvádí nový muzikál o lásce a nenávisti Prekliatie

10. únor 2018

Muzikál ‚Prekliatie‘ (Prokletí) pochází z dílny světoznámého slovenského souboru Cigánski Diabli. Ernest Šarközi přizval ke spolupráci předního slovenského choreografa Jaroslava Moravčíka. Společně připravili unikátní představení, jehož hlavní myšlenkou je souboj dobra a zla, lásky a nenávisti. V zákulisí natáčel Miroslav Strelec.

Muzikál, jaký na Slovensku ještě nebyl. V tom se shodují všichni, kteří měli příležitost vidět představení v režii temperamentních Cigánských Diablů. ‚Prekliatie‘- jak svoje nejnovější dílo nazvali a na kterém pracovali více než rok - se totiž rozhodně vymyká všemu, co tu do teď bylo. Ernest Šarközi říká, že se při jeho tvorbě nechal inspirovat situacemi z osobního života. A ne těmi zrovna příjemnými.

„Jsme Cigánští Diabli a proto jsem použil naše etnikum. A samozřejmě lásku. Ta nemůže chybět v žádném divadelním představení. Chtěl jsem poukázat i na společenské problémy, například na rasismus – a to nejen ze strany majority k romské menšině, ale i Romů k většině.“

Pod režii se podepsal přední slovenský choreograf a režisér Jaroslav Moravčík, který do muzikálu přivedl vlastní taneční soubor Atašé.

„Představení je hudebně taneční, s prvky muzikálu. Stojí na fantastické interpretaci Cigánských Diablů, stejně jako na interpretaci zpěváků a tanečníků.“

Nešťastná láska

Tématem muzikálu je nešťastná láska mezi bílou ženou a romským mužem, která je podle Ernesta Šarköziho často problematická. A ač by se mohlo zdát, že toto spojení odsuzují jen bílí, podle jeho slov s ním mají problém i samotní Romové:

„Cigánský chlapec se zamiluje do bílé dívky. Jenže rodiče ho už slíbili jiné cigánské rodině, což chlapec odmítá. A tak jej nechtěná nevěsta prokleje.“

Mladou cigánku si v muzikále zahrála sedmnáctiletá dcera Ernesta Šarköziho Vanessa:

„Je to žena, která velmi miluje. Až tak, že ji i ďábel zláká. Bohužel to se svou láskou přežene.“

V životě každého jednotlivce působí dvě síly – požehnání a kletba. Jedna síla je prospěšná, druhá škodlivá. Za jednou stojí anděl, dobro, naděje a láska, za druhou ďábel, zlo, beznaděj, pokušení a smrt. Tím nejčistějším projevem první síly je láska, důsledkem kletby často bývá smrt.

Plakát k muzikálu Prekliatie

Jednu z hlavních rolí ztvárnila Ernestova manželka Silvia Šarköziová:

„Hraji matku. Ne Vanessčinu, ale matku chlapce, který Vanessku odmítl. Musím se přiznat, že jsem z toho občas zmatená. I když se do role vžiju, stále jsem tak trochu na její straně. Přitom bych měla být na straně toho chlapce.“

Kromě úžasné cigánské hudby a temperamentu nabízí muzikál jedinečné taneční výkony, mnoho emocí a bouřlivých zvratů. Opět Ernest Šarközi:

„Bylo velmi těžké najít ty správné lidi, kteří by to celé zvládli.“

Originalita projektu spočívá v tom, že je koncipovaný tak, aby svojí skladbou oslovil takřka všechny věkové kategorie. Jak doma, tak v zahraničí. Pokračuje houslista Cigánských Diablů Štefan Banyák:

„Chtěli jsme hrát už v únoru, ale mezi tím jsme se dohodli, že uděláme valentýnský koncert. Muzikál tedy bude až od března, po celém Slovensku.“

Muzikál Prekliatie je pastvou pro uši i oči. Napomáhají tomu kostýmy, scénografie, světelné, zvukové a jazykové efekty. Vše, co si současné publikum žádá.

autor: mst
Spustit audio