„Chytí vás strašlivý vztek,“ vzpomíná na srpen 1968 Marta Kubišová

Marta Kubišová stále ráda zpívá písničku Modlitbu pro Martu. Oblíbená skladba nebude chybět na koncertě na Václavském náměstí, který pořádá Český rozhlas společně s pražským magistrátem. Jak Marta Kubišová vzpomíná na srpen 1968?

Modlitba pro Martu vznikla původně pro televizní seriál Píseň pro Rudolfa III., ve studiu byla nahrána 23. srpna a vzápětí se dostala do rozhlasu. A tak se ikonická píseň stala symbolem odporu.

Čtěte takéKoncert na Václavském náměstí

„Když jsem se ocitla mezi lidmi, tak mi říkali, jak pěkná to byla píseň. Netušila jsem, že bude mít tak krásný osud,“ vzpomíná.

Pracovně byl zbytek roku 1968 a rok 1969 pro Martu Kubišovou úspěšný – společně s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem založila Golden Kids. Její kariéra ale netrvala dlouho. „Nepředpokládala jsem, že na mě někdo půjde takovým způsobem,“ říká.

Z hrdiny považuji ty, kteří neuhýbají.
Marta Kubišová

Později objevovala to, k čemu by jako zpěvačka sama nepřišla. „Všecko zlé je pro něco dobré,“ dodává. V roce 1977 podepsala Chartu, byla i jejím mluvčím, a jak říká, tehdy věděla, že to, co podepisuje, je pravda.

autoři: Prokop Havel , mba