Chvaletická elektrárna ani po úpravách nebude splňovat emisní limity

14. leden 2019 10:00

Vlastník hnědouhelné elektrárny Chvaletice - společnost Severní energetická - nadzvedl ze židle ekologické aktivisty Greenpeace. Firma chce totiž získat výjimku na vypouštění škodlivin oxidu dusíku a zbytkové rtuti.

Elektrárna nedávno zrekonstruovala dva výrobní bloky, ale od roku 2020 začnou platit nové podmínky pro průmyslové emise a v roce 2021 začne platit i nová, přísnější evropská směrnice.

Ukázalo se, že ani po zmíněné částečné modernizaci na nová pravidla elektrárna není bezezbytku nachystaná a o kousek se nevejde se do limitů pro oxid dusíku a tzv. zbytkovou rtuť. Ledaže by dala další obrovské peníze, asi miliardu a půl, na modernizaci, ale to v tomto případě udělat nechce, protože by se jí to nevyplatilo, jak napsala mluvčí Severní energetické Gabirela Sáričková. Problému s emisemi se tak hodlá vyhnout tím, že zažádá úřady o udělení výjimky, aby mohla dál fungovat a neporušovala pravidla.

Ekologičtí aktivisté v říjnu 2016 protestovali proti plánovanému prodloužení provozu elektrárny obsazením chladící věže

Ekologičtí aktivisté jsou k hnědouhelným elektrárnám velmi kritičtí a asi nikoho nepřekvapí, že záměr chvaletické elektrárny označují za skandální a chtějí se proti udělení výjimky bránit. Člen českého Greenpeace Jan Rovenský pro ČTK řekl, že o chystané změně limitů továrna věděla dlouho a teď se podle něj vymlouvá, že na další ekologizaci nemá peníze.

Vedení elektrárny tvrdí, že dá na obnovu bloků další miliardy. To je ovšem věc, která zatím neřeší zmíněné limity pro oxid dusíku a zbytkovou rtuť. Jde o pokračovaní modernizace dalších dvou ze čtyř výrobních bloků, která je plánovaná na léta 2019 až 2021. Cílem je prodloužení životnosti elektrárny na další roky dopředu a další snižování zplodin, třeba oxidů síry a pevných částic. Ani s tím ale aktivisté nesouhlasí.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související