Chtěné i nechtěné. Takové je nové parkoviště na sídlišti Pražská v Brodě

9. únor 2019 07:00

Na sídlišti Pražská v Havlíčkově Brodě je nové parkoviště. Lidé požadovali nové odstavné plochy, ale ne pod svými okny.

Město nakonec nechalo parkoviště postavit a zdá se, že problém je vyřešen.

Nemohla tam ani sanitka

„Tady byl jeden pán, co jezdil na dialýzu a nemohla sem sanita, tak ho nosili různě. No, nebylo kde zaparkovat,“ vzpomíná předsedkyně výboru společenství vlastníků jedné z bytovek na havlíčkobrodském sídlišti Pražská Emile Velíšková na doby, kdy pod okny domu, ve kterém bydlí, nemohla zastavit ani sanitka.

Natož pak, aby tu zaparkovali místní. Ti přitom proti novým parkovacím místům mezi domy dlouho protestovali. Nakonec je právě ona přesvědčila. A to dokonce i ty, kteří auto sami nemají. „Mají určitě rodiny a děti, které sem jezdí auty, a kde budou parkovat, když tady není možnost před barákem. No potom už schválili, že se tady můžou udělat ty parkovací místa.“

Vždy se to setká s odporem…

„Vždycky se to setká s odporem těch lidí, že sice požadují parkovací kapacity zajistit, ale zároveň nechtějí, aby to bylo v blízkosti jejich domů.“ Podle místostarosty Havlíčkova Brodu Libora Honzárka (TOP09) lidé parkoviště odmítali hlavně proto, že měli strach ze znečištění ovzduší poblíž bytovek, a přišli by o část zeleně.

Sídliště Pražská

Pražská je přitom jedním z mála sídlišť, kde je vybudování nových parkovacích míst bezproblémové.

„To bylo postaveno v 60. letech ještě s jistou velkorysostí a ty vzdálenosti mezi domy jsou alespoň ještě takové, že nám dovoluje tam některá ta parkovací stání umístit. Problém je na Výšině, kde je to velmi špatné, je to problém na Žižkově.

Většina obyvatel sídliště nakonec parkoviště před domy přijala. Přesto vedení města stále bojuje ještě s obyvateli jednoho domu, kteří se novým stáním stále brání,“ dodal místostarosta Libor Honzárek.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související