Chronické onemocnění ledvin postihuje 10 procent populace. Důležitá je prevence a včasné vyšetření

8. duben 2019 16:54

Prevence a jednoduché vyšetření krve a moči může pomoci předejít chronickému onemocnění ledvin. To postihuje až deset procent populace, nejčastěji je způsobené vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Jednou za rok nabízí bezplatné vyšetření ledvin nefrologie strakonické nemocnice. Letos sem kvůli němu přišly asi čtyři desítky zájemců.

„Já jsem se rozhodla z toho důvodu, že jsem měla úraz, ležela jsem tady na následné péči a ve výsledcích moči jsem měla nález, tak jsem se vypravila na kontrolu,“ řekla Marie Zemanová.

„Musím o to zdraví dbát víc, než když je člověk mladý a zdravý,“ dodala Milena Pavlíková.

Dokázala, že je možné darovat i zdraví. Svému bratrovi dala ledvinu

Lucie Heppnerová a Tomáš Drábek v prosinci 2017 před chalupou ve Stráži nad Nežárkou, kterou si letos v létě po operaci Tomáš pořídil

Jaký je ten nejcennější dárek? Asi většina z nás odpoví, že zdraví. Je ale možné ho darovat? Sourozenci Lucie Heppnerová a Tomáš Drábek jsou důkazem toho, že ano.

Zájemce vyšetřovala i staniční sestra Gabriela Jelínková. „Především změříme tlak, nabereme krev na parametry, které ukazují funkci ledvin, cukr a cholesterol. Dále je skvělé, pokud přinesou ranní moč, to je další ukazatel. Poté pan doktor vyhodnotí všechny testy a dá výsledky vědět každému zájemci,“ popsala.

Nejhoršími nepřáteli ledvin jsou podle ní vysoký krevní tlak a cukrovka, které poškozují cévy. Důraz klade zdravotní sestra především na prevenci.

„Na prvním místě je životospráva, to, co všichni známe – vyvarovat se kouření a alkoholu, hýbat se a tak dále. Důležité je hlídat si krevní tlak a hladinu cukru, protože cukrovka je zabiják číslo jedna. Roli hrají také dědičné vady, pokud o nich někdo ví, bylo by vhodné se zajímat,“ doplnila Gabriela Jelínková.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související