Chřipková epidemie na jihu Čech byla kratší než loni, ale 11 lidí ji nepřežilo

15. březen 2019 14:28

Chřipková epidemie potrápila lidi na jihu Čech pět týdnů. Hygienici epidemii vyhlašují vždy, když počet nemocných překročí hranici tisíc lidí na sto tisíc obyvatel. Letos se tak stalo 1. února.

„Nemocnost byla vysoká, kolem 1500 případů na sto tisíc obyvatel. Měli jsme také hlášené závažné průběhy chřipky, celkem 21 případů a z toho v 11 případech došlo k úmrtí,“ shrnuje letošní chřipkovou epidemii ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Závažné případy onemocnění hygienici zaznamenali u věkové skupiny šedesát plus a u chronicky nemocných pacientů, kteří mají jiný závažný zdravotní problém. „Mohou mít hypertenzi, diabetes mellitus nebo chronické onemocnění srdce, cév, plic. U těchto pacientů samozřejmě i chřipka probíhá závažněji, s komplikacemi a bohužel v některých případech došlo i k úmrtí,“ doplňuje Kvetoslava Kotrbová.

Loni trvala chřipková epidemie devět týdnů, což je o čtyři týdny víc než letos. Vyskytnul se i jiný kmen chřipky. „Cirkulovala chřipka typu A, potvrzena byla u všech případů úmrtí, loni to byla chřipka typu B,“ uvádí Kvetoslava Kotrbová.

Chřipková epidemie skončila už 8. března. Jihočeští hygienici ale stále hlásí zvýšený výskyt akutních respiračních onemocnění.

Spustit audio

Související