Chovatelé v ZOO Dvůr Králové bojují o život malého geparda

24. leden 2012

Již druhý týden se snaží chovatelé z Královédvorské ZOO zachránit život mláděti geparda, kterého matka nemohla krmit. Po sedmi dnech plných nečekaných zvratů se stav kotěte začal konečně trochu zlepšovat.

Zdravotní stav mladého geparda, kterému zatím „pracovně" říkají ošetřovatelky Ježíšek, se zlepšil a tak se na něj mohla přijít podívat i redaktorka Dana Voňková. Přes mírný optimismus všichni, které k Ježíškovi přivedla mluvčí ZOO Jana Myslivečková, mluvili u košíku s plyšovými hračkami šeptem - to aby se mládě nestresovalo.

Malému gepardovi ze ZOO Dvůr Králové nad Labem držíme palce a těšíme se s ním na další setkání.

Vyhráno však stále není, situace se může kdykoliv změnit.

Svá první mláďata porodila gepardí samice Darili 19. prosince 2011, přesně měsíc po svých šestých narozeninách. Otcem se stal jedenáctiletý samec Nescio, který pochází ze ZOO Wassennar v Holandsku a v Královédvorské ZOO žije od roku 2002.

Prvorodičky u většiny šelem jsou mimořádně citlivé na jakékoliv vyrušení a tak byl v chovném zařízení zaveden přísný klidový režim. Péči o mladé nechali ošetřovatelé zcela na matce, které dávali pouze krmení a stav koťat sledovali jenom vizuálně.

První dny se vše vyvíjelo zdárně, Darili se projevila jako výborná matka, o mláďata se vzorně starala a krmila je. Kolem 29. prosince 2011 však začalo být patrné, že Darili má možná s krmením mláďat problém.

Ošetřovatelka Zdenka Petržílková s kotětem geparda

Bylo rozhodnuto do přirozeného odchovu nezasahovat, protože problém mohl být pouze přechodný. Další den jevilo jedno z mláďat výrazné zhoršení zdravotního stavu a tak bylo z porodního boxu odebráno. Bylo to poprvé, kdy měli chovatelé možnost zjistit pohlaví malých gepardů. Odebrané kotě byla samička, u matky zůstal sameček.

Přes veškerou snahu samička, která vážila 500 gramů (výrazně méně, než by měla mít) během několika hodin zemřela.

Druhé mládě zůstalo u matky, ale v neděli 1. ledna 2012 muselo být odebráno také. Bylo jisté, že ho samice nekrmí a přestává o něj úplně pečovat. Péči převzali chovatelé a veterinární lékaři.

Při odebrání mládě vážilo 860 gramů, což svědčilo o výrazně lepším výživovém stavu než u samičky. Vzhledem k jeho velikosti a stavu nemuselo být umístěno ani v inkubátoru.

Bylo uloženo do teplého boxu s vyhřívací dečkou a UV lampou. Ošetřovatelky z pavilonu šelem si rozdělily služby, aby mohly mláděti zajistit 24 hodinovou péči. Kotě je zpočátku nutné krmit umělou výživou každé 2 - 3 hodiny a masírovat mu zadeček, aby se vyprázdnilo.

Kotě začalo umělé krmení přijímat bez problémů a v pondělí odpoledne se i dobře vyprázdnilo. V úterý se však jeho stav výrazně zhoršil, téměř přestalo přijímat potravu a pohybovat se. Dostalo antibiotika, vitamíny a další podpůrné prostředky.

Stav se nepatrně zlepšil, ale ve středu to bylo zase horší, dokonce mu musel veterinární lékař dát dvakrát infuzi. Stav mláděte se začal velmi pomalu zlepšovat až ve čtvrtek. V pátek večer musel opět zasáhnout lékař, protože kotě mělo problémy s vyprazdňováním.

Od soboty se jeho stav pomalu lepší, kotě pije umělou stravu a při masáži bříška a zadečku se pravidelně vyprazdňuje. Samo se postaví a pokouší o první krůčky. Váží už 1060 graml, ale vyhráno ještě nemá.

"Pokud mládě tento nešťastný start do života zvládne, dostane jméno od svého kmotra. Zatím mu „pracovně" říkají ošetřovatelky Ježíšek. Držte tedy s námi malému Ježíškovi palce." Sdělil zoolog Bc. Josef Brokeš.

autor: JMys
Spustit audio