Myši bodlinaté používají svůj dlouhý ocas jako kormidlo. Také jim může zachránit život

7. červenec 2022

Myš bodlinatá dostala jméno podle dutých tvrdých bodlin, které má na hřbetě. Typické jsou také velké oči a uši. Tento hlodavec patří mezi malé neposedy, kteří s oblibou rejdí ve svém příbytku.

V české přírodě na myši bodlinaté nenarazíte, žijí totiž v Africe. V Evropě je chová asi padesát zoologických zahrad a také Dům dětí a mládeže v Českých Budějovicích. Tam se o ně starají členové zookroužku a Klára Dragová, která ho vede.

„Jsou akční a poměrně rychlé, mají tendenci skákat a zdrhat,“ charakterizuje hlodavce lektorka. Bodlinaté myši jsou nejvíc aktivní v přírodě vpodvečer a v noci, kdy si hledají partnera. V zajetí i v přírodě žijí ve skupinách. Samice je březí pětatřicet dní. Jakmile porodí mláďata, znovu zabřezne.

Dlouhý ocas slouží myším jako kormidlo, a to i při honičkách. „Když je ve skupině nějaký mladý samec a pokouší se o spáření, dominantní samec si to nenechá líbit a honí ho,“ popisuje Klára Dragová. Každá strkanice ve skupině je konkurenčním bojem, rozhodně nejde o žádné hrátky.

Ocas může bodlinatkám zachránit i život. Když je za něj chytne predátor, zůstane mu v tlamě jen kůže a myš uteče.

Vhodným krmením pro myši je směs pro hlodavce se semínky, obilím a vojtěškou. Nepohrdnou ale ani červíky.

Povídání o myších, které mají na hřbetě bodlinky, přináší magazín Máme rádi zvířata. Dále se dozvíte, že lilie můžou způsobit otravu koček a že úsloví „hloupá jako husa“ je opravdu hloupé.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související