Chodské vesničky, Babička Mary, Nedělej, že spíš a další dechovky k aktuálním výročím

13. leden 2022

Mezi tvůrce, kteří se svými skladbami uspěli nejen u nás, ale i v zahraničí, patří Josef Thums. Bydlí v Blížejově na Chodsku. S vyhráváním po zábavách již skončil, ale písničky skládá stále. Je to úctyhodné, protože v sobotu 15. ledna mu bude 89 let. Jako poděkování za krásné písničky posíláme do Blížejova valčík Chodské vesničky. Josef Thums je autorem hudby i textu, píseň natočila Rozhlasová Plzeňačka.

30 let uplynulo od úmrtí hudebního skladatele Harryho Macourka. Rodák z Banské Hodruše, původním jménem Karel Macourek, se věnoval především jazzu, populární a filmové hudbě. Pokud jste v 80. letech sledovali slovenský seriál Spadla z oblakov, tak Harry Macourek k němu napsal hudbu. V českobudějovické fonotéce jsem překvapivě našel jednu polku od Harryho Macourka. Jmenuje se Nedělej, že spíš. Až si ji poslechnete, možná se pousmějete nad jejím textem, který napsal Miroslav Zikán. Je to totiž dobová agitka o slušném chování v hromadné dopravě.

5. ledna oslavil 75. narozeniny zpěvák František Merhaut. Třináct let zpíval se Strahovankou Františka Adámka a natočil s ní desítky pěkných nahrávek. Loni svou zpěváckou kariéru ukončil. Jako poděkování za jeho působení na dechovkovém poli s přáním mnoha dalších let v muzikantském důchodu mu posíláme klasiku české dechovky: valčík Karla Vacka Panenko modrooká.

Přesně na Nový rok uběhlo již 80 let od skonu hudebního skladatele Jaroslava Ježka, neodmyslitelně spjatého s Osvobozeným divadlem. Ježkovy písničky rády nahrávají i dechové kapely. Pravda, Velkopopovická Kozlovka byla dechovkou netradiční, ale i ona měla ve své době mnoho příznivců. Vzpomeňme tedy při poslechu písničky Babička Mary nejen na Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha, ale také na Velkopopovickou Kozlovku a jejího kapelníka Eduarda Hrubeše.

Jeden z nejplodnějších a nejlepších českých textařů Zdeněk Borovec by 7. ledna oslavil devadesátiny. Žel, už téměř 21 let není mezi námi. Ale stovky nezapomenutelných písní, k nimž napsal slova, patří k tomu nejlepšímu, co v české populární hudbě vzniklo. I v repertoáru věhlasných dechovek najdete písně se slovy Zdeňka Borovce. Potěšte se svižnou skladbou Paloma Blanca.

Spustit audio

Související