Chlapi neradi přiznávají, že by něco chtěli vzdát, ale byly takové chvíle, přiznává Matěj Smrž

21. leden 2021

Dopoledními hosty u mikrofonu Českého rozhlasu České Budějovice jsou Jakub a Matěj Smržovi, bývalí profesionální motocykloví závodníci.

Matěj Smrž odjezdil během profesionální kariéry nejvíce závodů v rámci Mezinárodního mistrovství Německa, po ukončení závodní kariéry se mimo jiné věnuje i projektu Smrž Academy, tedy akademie pro malé a začínající závodníky.

Jakub Smrž pro změnu vede profesionální závodní tým ACCR Czech Talent Team a Smrž Racing.

Oba dva začínali na takzvaných malých motorkách už od mládí, postupně pak přecházeli na silnější stroje. Oba dva přivedl k motorkám jejich otec. Ačkoliv to možná nevypadá, ale motorky nejsou ryze mužským světem.

„Byť je jich málo, ale jsou ve světě i závodnice. Pořádá se i ženské mistrovství světa,“ dokládá Jakub Smrž.

Díky motorkám se podívali na mnohá zajímavá místa ve světě. „Já jsem byl skoro všude,“ říká s úsměvem Jakub Smrž a dodává: „Mockrát jsem byl v Austrálii, Japonsku, Malajsii, v Jihoafrické republice, v Brazílii, v Argentině, Číně, všude možně.“

A oba bratři se také starají o to, aby svět motorek měl i nové mladé závodníky.

Co je to Smrž Academy? Prvotní nápad vznikl na přelomu let 2012 a 2013.

„Řekli jsme si s tátou a bráchou, že by nebylo špatné k motocyklovým silničním závodům přivést malé děti a dát jim šanci. Nyní se tomu věnujeme naplno i s naší sestrou Klárou a pomáhá nám i Aleš Eder,“ dodává Matěj Smrž.

Kde mladí jezdci trénují? Co to obnáší, jezdit na motorce? Na tyto a další otázky Kateřiny Hálové odpoví bratři Smržové i v našem záznamu, který si můžete přehrát online, nebo si jej stáhnout do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio