Chceme, aby k nám lidi chodili hlavně pro radost, říká majitel prachatické Galerie Neumannka Jakub Nepustil

7. únor 2021

V magazínu Kavárna kromě prachatické Galerie Neumannka navštívíme do třetice Jihočeské divadlo. Tentokrát nahlédneme do činohry, která v komorním prostoru Na půdě chystá v režii Natálie Deákové komedii ze současnosti Perplex. A chybět nebude tip na audioknižní psychologickou detektivku nebo na román Švéda Jonase Jonassona Sladká pomsta.

Od židlí, přes porcelán až po šperky. V prachatické Galerii Neumannka si návštěvníci mohou běžně prohlédnout i koupit díla tuzemských i světových designerů. V tuhle chvíli je ale obdivují jen ve výloze. Stejně jako v jiných galeriích, i tady je v době nouzového stavu zavřeno. Majitel galerie Jakub Nepustil se ale nevzdává a chystá na letošní rok nové výstavy. Zaměří se především na český design.

Ve stálé expozici je skutečně směsice všech různých druhů užitého umění, včetně židlí, šperků, váz nebo třeba hodin. „Tohle je například sklo od firmy BOMA, konkrétně skleničky od Františka Víznera,“ ukazuje Jakub Nepustil a sedá si na židli od TONu ke stolku od Helen Dařbujánové. „Chci představovat design jako dostupnou věc, ne jako artefakt, který je moc drahý a nemůže si ho každý dovolit. Proto máme třeba i dřevěné hračky,“ pokračuje majitel.

Galerie Neumannka vznikla v roce 2014 v domě z počátku 17. století, který je nedaleko prachatického náměstí. Její fungování neohrozila ani koronavirová krize. Majitelé ji totiž provozují především pro radost. “Chceme hlavně to, aby sem chodili lidi a aby se jim tu líbilo,“ usmívá se Jakub Nepustil.

Až bude možné galerii opět otevřít, prohlédnou si návštěvníci novou výstavu. Věnovaná bude studiu Činčera a papírovým obalům.

Spustit audio