Chce ujít 3600 kilometrů kolem Československa, bez stanu a jen se syrovou stravou

12. leden 2016

Na velkou výpravu vyrazí na jaře jihočeský cestovatel, spisovatel a cyklista Rostislav Gregor. Pěšky chce ujít trasu po hranicích kolem celého bývalého Československa. Navíc bude cestovat nalehko, spát pod širým nebem a živit se hlavně šťávou z ječmene.

K cestě Rostislava Gregora inspirovaly dvě ženy. „První je doktorka z Anglie, která v 50. letech dokázala jen na syrovou stravu ujít vzdálenost ze San Francisca do New Yorku a každý den byla schopná jít pěšky až osmnáct hodin. Druhou inspirací je Jana Bendová z Klatov, maminka dvou dětí, která je v současné době je na vozíku, a já obdivuji, že dokáže bojovat s osudem a věří, že se zase postaví na nohy. Tyto dvě ženy mě inspirovaly svou vůlí,“ říká.

Celkem by měl Rostislav Gregor zdolat asi 3600 kilometrů. Na takto dlouhou pěší trasu se vydává poprvé. „Sám jsem zvědav, co to se mnou provede a jestli to budu schopen zvládnout,“ dodává.

Vyrazit chce nejpozději do poloviny dubna, přesný termín zvolí podle počasí, především množství sněhu v Tatrách a dalších horách. Startovním místem budou České Velenice nebo Horní Dvořiště. Denně plánuje ujít asi třicet kilometrů.

Protože neví, co ho přesně čeká, příprava je podle jeho slov spíše chaotická. „Věnuji se dlouhým běhům, jízdě na kole. Rád bych také během cesty byl co nejvíce na syrové stravě, takže na ní postupně přecházím. Skládá se hlavně ze šťávy z ječmene, dále řas, sušených švestek a banánů a podobně,“ vysvětluje.

Cestovat chce nalehko. Na některá místa si předem pošle balíčky s jídlem a oblečením. V batohu ponese pouze lehký spacák a pár věcí na převlečení. „Počítám, že budu spát pod širákem. Mám ještě nepromokavý vak a kus igelitu, který se dá použít jako přístřešek. Předpokládám, že alespoň jednou za týden narazím na nějaké místo, kde se budu moci umýt. Všechno to ale bude moje premiéra, tak uvidím, jak se s tím vypořádám,“ popisuje.

Z technických vymožeností si vezme pouze hodiny s GPS, díky nimž budu přesně vědět, kolik kilometrů ušel. Orientovat se chce podle základních map a především turistických značek.

I když takováto cesta bude pro Rostislava Gregora novinkou, s cestováním již má velké zkušenosti. Loni například vyrazil v zimě na kole na Podkarpatskou Rus, kde prožil pravoslavné Vánoce.

„Fascinují mě hory, hlavně tím, že je tam samota, člověk má čas poslouchat sám sebe, krajinu a pak i lidi, které nakonec potká. Všechno je tam syrové, doopravdy. V poslední době jsem se zamiloval do Balkánu, jsou tam výborní lidé, kteří mají rádi Čechy a rádi si povídají o životě, a navíc krásná panenská příroda,“ doplňuje.

O svých cestách i píše. Již vyšla kniha Šťastná to země o cestě na kole okolo Československa a putování po Rumunsku, Podkarpatské Rusi a části Albánie. Nyní Rostislav Gregor dokončuje vyprávění z cest po Slovensku a poté chystá knihu o balkánské oblasti.

autoři: Andrea Poláková , Jana Urbanová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.