Chce ji každý trumpetista na světě a já ji mám. Laco Deczi zahrál na unikátní trumpetu

20. listopad 2017

Nejméně dvakrát do roka se do Čech a na Moravu vrací legendární jazzový trumpetista Laco Deczi. Jeho aktuální turné odstartovalo už začátkem října v Praze a potrvá až do 9. prosince. Trumpetista světového renomé, který kromě hraní skládá hudbu a amatérsky maluje, nikdy nevynechá jižní Čechy.

Tentokrát koncertoval v Prachaticích a v Českých Budějovicích, kam se vrátil po roce. „Hodně se toho změnilo, v kapele je nový pianista Honza Uvira. Je mu 25 let a je to nejlepší pianista, jaký kdy v kapele hrál, schopný, úžasný,“ řekl Laco Deczi, který dále vystupuje se synem bubeníkem Vaicem a baskytaristou Michaelem Krásným.

Při posledních koncertech představili novou desku, která vznikla z živé nahrávky. „Já s ní nejsem moc spokojený, ale já nejsem moc spokojený se žádnou deskou. Pořád cítím, že bych to mohl udělat lépe,“ komentoval Laczo Deczi.

V Budějovicích hrál na unikátní nástroj - originální trumpetu Clifforda Browna. „Každý trumpetista na světě by ji chtěl a já ji mám. Získal jsem ji díky opraváři, mému kamarádovi, který má dílnu nedaleko ode mě v New Yorku. Jednoho dne mi zavolal, že mi musí něco ukázat,“ vyprávěl.

Když opravář nástroj vybalil z kufru, Laco Deczi podle svých slov málem omdlel. „Zjistili jsme, že je to skutečně originál, sériové číslo odpovídá. Ta trumpeta se kdysi ztratila, pak ji měl někdo v New Yorku a úplně ji zničil. Teď je opravená a hraje. Já jsem měl hromadu trumpet, špičkové nástroje, ale tahle se nedá s ničím srovnat. Je o takových osmdesát procent nad vším,“ dodal.

Po skončení českého turné stráví Laco Deczi podle svých slov zimu s manželkou v mexickém Cancúnu. „Beru si malý keyboard, trumpetu a plátna a budu malovat a skládat hudbu. Příští rok pak uděláme novou desku, bude se točit v březnu,“ uzavřel.

Rozhovor s Lacem Deczim natočila Pavla Kuchtová pro kulturní magazín Kavárna. Dále pořad nabízí ozvěny přehlídky Houpací kůň s kapelou Isara a Ivem Jahelkou a ohlédnutí za obdobím, kdy se dařilo protestsongům, u příležitosti státního svátku 17. listopadu.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: pku
Spustit audio