Četli ve vodojemu a na střechách. Noc literatury představila současné světové romány

15. květen 2017

Čtyři netradiční místa, kam se člověk běžně nepodívá, a čtyři současné světové romány. Taková byla letošní Noc literatury v Českých Budějovicích. Divákům nabídla jedinečnou možnost poslechnout si úryvky z knih na venkovních i zastřešených scénách.

Každá ze čtyř lokací měla své specifické kouzlo. Na střeše českobudějovické hvězdárny u soutoku řek Malše a Vltavy si zájemci mohli poslechnout ukázku z knihy Pojď sem, ať ti můžu dát pusu od belgické spisovatelky Chriet Op de Beeckové.

Z románu o dětství, ale také o rodičovství předčítala herečka Jaroslava Červenková. „Je to úžasné. Musím se přiznat, že tady na střeše hvězdárny stojím úplně poprvé, přestože v Budějovicích žiji už dlouho. Jsem překvapená, kolik lidí přišlo, a baví mě ta ukázka, takže je to krásný zážitek. Tuhle knihu s upřímným srdcem všem doporučuji, hlavně dámám. Je to takový příběh ze života, velice zajímavý, velice zvláštní, tklivý a moc mě zasáhl,“ komentovala.

Přímo na dohled od hvězdárny se nacházela asi nejnavštěvovanější scéna - terasa budovy firmy E.ON u zimního stadionu. Zde četl herec Jan Dvořák ukázku z románu Kdy bude konečně zase všechno takové, jaké to nikdy nebylo od Joachima Meyerhoffa. Kromě zážitku z četby toto místo nabídlo překrásný výhled na centrum města.

„Já mám knihu, která pojednává o vodě, takže jsem byla přímo i s knihou nominovaná do vodojemu. Je to samozřejmě jiná zkušenost, protože vodojem je kulatý a má zvláštní akustiku. Zdá se, že je tu dobře slyšet, protože se to nese, ale když člověk čte potichu nebo nevyslovuje dobře, tak zvuk utíká. Musím mluvit opravdu téměř jako před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově,“ řekla herečka Věra Hlaváčková, která posluchačům předčítala uvnitř nově zrekonstruovaného zemního vodojemu firmy Čevak pod vodárenskou věží.

Dostala za úkol číst z knihy Pole je tento svět od holandské spisovatelky Doly de Jongové. Jedinečnou atmosféru si užívala, přestože má sama ráda zcela odlišný žánr. „Já mám ráda historické romány a cestopisy. Tohle je hodně básnické, je to takový syrový příběh z období války, ale musím říct, že ta kniha dostala mnoho cen v Evropě, a myslím, že právem,“ dodala.

Tango staré gardy znělo i s hudbou

Mnoho posluchačů zakončilo své putování po netradičních místech v činoherním studiu Českého rozhlasu České Budějovice. Poslední, tedy čtvrtá lokace letošní českobudějovické Noci literatury nabídla román Tango staré gardy od Španěla Artura Peréze-Reverte. Četl moderátor Petr Kronika.

Ten jako jediný z interpretů užíval zvukového doprovodu. „Protože v příběhu hraje velkou roli hudba a tanec tango, řekl jsem si, že bude úžasné, když ten úryvek doprovodíme ještě hudbou,“ vysvětlil.

Noc literatury se koná každý rok, vždy v předvečer zahájení největšího tuzemského knižního festivalu Svět knihy. Letos se uskutečnila i v dalších 53 městech republiky. Mimořádnou přehlídku v krajské metropoli uspořádala Jihočeská vědecká knihovna.

V činoherním studiu Českého rozhlasu četl moderátor Petr Kronika ukázku z knihy Tango staré gardy od Španěla Artura Peréze-Reverte

Atmosféru Noci literatury si můžete vychutnat v kulturním magazínu Kavárna. Dále se přenesete do dominikánského kláštera, který se mění v letní divadelní imaginárium, a poslechnete si recenzi povídkové knihy Suterén Grahama Greena i rozhovor s oscarovým animátorem Adamem Elliotem, který dorazil na festival Anifilm.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: mvo
Spustit audio