Cestovatel a vodák Ondřej Pinkava již prožil ráno na několika kontinentech

4. srpen 2015

Jaké to je vstávat a snídat na nejrůznějších místech naší planety? Hodně o tom ví Ondřej Pinkava, který procestoval řadu míst na celém světě. Jihočech se už probouzel ve Spojených státech amerických, v Brazílii, ale také v Austrálii nebo na Novém Zélandu.

Cestovatel a vodák ale nepatří přímo mezi romantiky, kteří musí jako první šplhat na horu, aby viděli východ slunce. „Vůbec nejsem romantický, radši si přispím,“ směje se Ondřej Pinkava.

Je to možná dáno také tím, že velkou část života prožil jako vodní slalomář. A ti na rozdíl od plavců netrénují hned po probuzení. „Slalomáři jsou spíš odkázáni na to, kdy jim teče voda. A to na umělých kanálech většinou před devátou není,“ komentuje.

Vodní slalom se ve své vrcholové podobě za posledních dvacet let trochu zbavil romantiky. Nejde o to kempovat a prožít u nezapomenutelné ráno u řeky. Sportovci bydlí v hotelu a přísně si hlídají stravu. „Ráno si člověk musí dodat cukry, aby trénink k něčemu vypadal. A strava se musí hlídat celý den,“ připomíná Ondřej Pinkava.

autor: kaj
Spustit audio