Cestování po zemích: Řecko

30. červenec 2010

Pokud se chystáte o prázdninách autem na jich Evropy - konkrétně do země s bohatou historií i kulturou - tedy do Řecka, připravte se na možné komplikace. Země Platóna a Aristotela se zmítá v časech nelichotivé ekonomické situace, která se projevuje třeba i aktuální stávkou řidičů zásobovacích vozidel, která začala začátkem týdne.

Od půlnoci z neděle na pondělí 26. července vstoupili řečtí řidiči zásobovacích vozidel do tzv. neomezené stávky. Jestli se tedy vydáváte do Řecka vozem, počítejte s možnými komplikacemi převážně u čerpacích stanic, kde kvůli stávce nemusí mít pohonné hmoty. A dobré je mít na paměti i další specifika, jak upozorňuje Pavel Pešek z české ambasády v Athénách.

„V první řadě bych doporučil dávat si pozor na motocyklisty, zejména ve větších městech. Proplétají se mezi automobily zleva i zprava. Navíc řečtí řidiči velmi často nepoužívají směrová světla.“

Pozor také v jednosměrných ulicích. Buďte připraveni na to, že se proti vám může bez varování objevit cyklista nebo i rychleji jedoucí motocyklista. V řeckém provozu si hlídejte i taxikáře, kteří zastavují náhle a kdekoliv a bez jakéhokoliv upozornění. Velmi opatrní buďte také na kruhových objezdech. S předností je to totiž přesně naopak než u nás!

„Přednost mají ta auta, která na kruhový objezd vjíždí, nikoliv ta, která již na kruhovém objezdu jsou. Samozřejmě to platí, jenom pokud značky neukazují jinak, ale je to obecný princip.“

V Řecku se tedy ostražitost vyplatí. Stejně jako dodržování předpisů, které jsou podobné jako u nás. V obci je povolená rychlost 50 km/h, mimo ni 90km/h. Na dálnicích se jezdí pomaleji než u nás, a to maximálně 120 km/h. Pokuta při překročení rychlosti o více jak 30 km/h, je pevně stanovena na 350 eur, tedy skoro 9 tisíc korun. Pozor také při návštěvě hlavního města Athén. Zde je zakázán vjezd do historického centra, a to od pondělí do čtvrtka mezi sedmou a dvanáctou hodinou. Ohledně parkování pak policisté rozlišují.

„Policisté zde kladou největší důraz na plynulost silničního provozu. Přísnější jsou například při porušení zásad správného parkování v centrech měst, kde je provoz hustší, než mimo ně.“

Nikdy nezapomínejte na bezpečnostní pásy, na to jsou Řekové hákliví. Stejně jako v případě dětí v autě, kdy policisté nekompromisně kontrolují autosedačky. Jinak jsou poměrně tolerantní a přihlížejí k míře ohrožení ostatních a plynulosti dopravy. Ale zneužívat menší toleranci policistů by se mohlo nevyplatit.

„Pokuty jsou zde značné, pohybují se ve stovkách eur a mohou být nejen finančního rázu, ale mohou spočívat i v odebrání řidičského průkazu.“

Řecko je také zemí ostrovů a tady je důležité vědět, co se vyplatí.

„V případě, že plánujete uskutečnit cestu na menší ostrov, kde strávíte jen jeden den, vyplatí se nechat si vlastní auto na pobřeží a následně si na ostrově vypůjčit nějaké jiné nebo menší motocykl. Pokud uvažujete o cestě na větší ostrov, vyplatí se převézt si automobil trajektem,“ říká Pavel Pešek a zároveň radí, že pokud se rozhodnete pro cestu trajektem, je lepší si rezervovat nebo zakoupit jízdenky předem, například u cestovní kanceláře.

autor: Adam Kebrt
Spustit audio