Cestování po zemích: Rakousko

23. červenec 2010

Statisíce lidí zamíří v době dovolených za sluníčkem na jih a jejich cesta, ať už do Chorvatska nebo do Itálie, povede přes naše jižní sousedy - přes Rakousko. To je motoristy právem považováno za jednu z nejpřísnějších zemí. Dodržování zákonů se tu opravdu vyplatí. Za porušení dopravních předpisů jsou značně vysoké pokuty a v případě, že bude vaše peněženka prázdná, je policie nekompromisní.

Pokud chcete v Rakousku sešlápnout plyn víc, než je možné, měli byste s sebou mít hodně peněz. Například když pojedete po dálnici rychlostí 150 až 160 km/h, případná pokuta vyjde na 50 až 60 eur. V případě, že nebudete mít čím zaplatit, může policie zadržet jakýkoliv cenný předmět v hodnotě dané pokuty - například oblečení, elektroniku, nebo dokonce i autorádio.

Kdo chce smlouvat, měl by být velmi opatrný. „Když vás policie přistihne při nějakém přestupku a pokutuje, není dobré se hádat ani smlouvat. Působí to jako přilévání oleje do ohně,“ radí naše zpravodajka z Rakouska Marie Woodhamsová.

V obci a na dálnici je maximální povolená rychlost 50 a 130 km/h, tedy stejně jako u nás. Jen mimo obec se smí jezdit až 100 km/h. Pozor, v Tyrolsku a Vorarlbersku se mimo obec může jet pouze 80 km/h.

Peněženku si připravte také při jízdě na komunikacích označených písmenem „S“, kde si budete muset zakoupit dálniční známku. Ta se prodává už u některých benzinových pump v Česku poblíž hranic nebo na vjezdu do země. Desetidenní stojí necelých 8 eur a dvouměsíční vychází přibližně na 23 eur, tedy zhruba na 570 korun. Platit budete i při průjezdu některými horskými průjezdy a tunely.

Pokud se v Rakouskou připletete do nehody, je důležité znát pravidla. „Policie se musí volat pouze v případě, že při nehodě dojde ke zranění lidí. Jinak stačí, aby účastníci nehody vyplnili záznam o nehodě, formulář zvaný Unfallbericht, a předali ho svým pojišťovnám.“

Jedná se o takzvaný euroformulář, který si před cestou můžete vyzvednout i ve své pojišťovně. Když se jeden z účastníků nehody zdráhá, je nutné policii zavolat, jenže poplatek za její přivolání je čtyřicet eur. Pozor si dejte také na technický stav vašeho vozidla. I zde je police přísná a kontroluje především brzdy a pneumatiky. Ve městech se vyvarujte nesprávného parkování.

Přes prázdniny se vyplatí projíždět Rakouskem v pracovních dnech. „Zásadně nevyjíždějte v sobotu, kdy jsou největší dopravní zácpy. Ideální je úterý nebo středa. Takto cestuji už mnoho let a nikdy jsem nemusela trávit hodiny čekáním v nekonečných kolonách.“

Při jízdě do Rakouska nezapomeňte na výstražnou vestu, která je povinnou výbavou při jízdě na dálnici. Děti do 14 let, pokud jsou větší než 150 cm, nemusejí sedět v dětské sedačce. Do 14 let ale nesmí dítě sedět na předním sedadle.

A ještě tři základní doporučení, na co si dát na rakouských silnicích pozor. „Dodržujte dostatečnou vzdálenost, stanovené rychlosti a pozor si dejte na požití alkoholu před jízdou,“ radí Marie Woodhamsová.

V Rakousku je alkohol v krvi tolerován do výše půl promile, což je asi jedno pivo nebo sklenka vína. Postihy při větší opilosti jsou vysoké. Při míře přesahující 1,6 promile alkoholu v krvi může policie odebrat řidičský průkaz až na 6 měsíců a stanovit postiženému 18 lekcí výuky o provozu vozidel.


Podívejte se, kam se můžete vydat s Motožurnálem po Evropě, na větší mapě
autor: Adam Kebrt
Spustit audio