Česnečka z černé kuchyně i historické tance potěšily návštěvníky zámku v Jindřichově Hradci

8. prosinec 2024 15:29

Vonící chvojí ozdobilo terasy a brány jindřichohradeckého zámku. Pod nimi se prochází hradní pán Jindřich z Hradce se svou chotí, trhovci prodávají řemeslné výrobky a z černé kuchyně voní pečínka. Takový byl víkend na zámku v Jindřichově Hradci, kde se uskutečnily tradiční Adventní dny.

Taneční skupina Ballare předvedla historické tance v hudebním pavilonu, rondel byl úplně plný. Mezitím se po zámeckých nádvořích procházel Jindřich IV. z Hradce, šlechtic, kterému místní panství kdysi dávno patřilo.

Návštěvníci hojně využívali možnost vyfotit se s vzácným pánem a jeho chotí. Jeden takový snímek si odvezla Maryška. „Vyfotila jsem se s pánem z Hradce, jeho manželkou a strážnými, dostala jsme od nich i zlaťák,“ vyprávěla.

U ohrady se zvířaty se zastavila Sofie, která na trhy přijela se svým dědou. „Přijela jsem z Jihlavy, moc se mi tu líbí. Ochutnala jsem ovocný čaj a ještě mi kovář vykoval hřebík,“ prozradila.

Dědu Pavla nalákala vůně černé kuchyně. „Mají tu dobré placky a česnečku. Čekali jsme zhruba dvacet minut, ale stálo to za to,“ chválil.

U ohniště v černé kuchyni měl spoustu práce kuchtík Filip Růžička. „Originální pozdně gotická kuchyně z 15. století je pořád funkční a v tomhle kouzelném období adventu si to lidé mohou vychutnat v přímém přenosu a ochutnat něco dobrého. Mohou se ohřát česnečkou, horkým domácím nápojem a úplně nejoblíbenější jsou bramborové placky se škvarky,“ řekl.

Adventní dny mají na zámku v Jindřichově Hradci už dlouhou tradici. „Úplně první se konaly v roce 1993, takže patří k nejstarším adventním akcím tohoto typu na českých hradech a zámcích. Za víkend projde branami jindřichohradeckého zámku vždycky 12 až 14 tisíc lidí,“ uvedl kastelán Jan Mikeš.

Spustit audio

Související