Česnečka z černé kuchyně i historické tance potěšily návštěvníky zámku v Jindřichově Hradci
Vonící chvojí ozdobilo terasy a brány jindřichohradeckého zámku. Pod nimi se prochází hradní pán Jindřich z Hradce se svou chotí, trhovci prodávají řemeslné výrobky a z černé kuchyně voní pečínka. Takový byl víkend na zámku v Jindřichově Hradci, kde se uskutečnily tradiční Adventní dny.
Taneční skupina Ballare předvedla historické tance v hudebním pavilonu, rondel byl úplně plný. Mezitím se po zámeckých nádvořích procházel Jindřich IV. z Hradce, šlechtic, kterému místní panství kdysi dávno patřilo.
Návštěvníci hojně využívali možnost vyfotit se s vzácným pánem a jeho chotí. Jeden takový snímek si odvezla Maryška. „Vyfotila jsem se s pánem z Hradce, jeho manželkou a strážnými, dostala jsme od nich i zlaťák,“ vyprávěla.
U ohrady se zvířaty se zastavila Sofie, která na trhy přijela se svým dědou. „Přijela jsem z Jihlavy, moc se mi tu líbí. Ochutnala jsem ovocný čaj a ještě mi kovář vykoval hřebík,“ prozradila.
Dědu Pavla nalákala vůně černé kuchyně. „Mají tu dobré placky a česnečku. Čekali jsme zhruba dvacet minut, ale stálo to za to,“ chválil.
U ohniště v černé kuchyni měl spoustu práce kuchtík Filip Růžička. „Originální pozdně gotická kuchyně z 15. století je pořád funkční a v tomhle kouzelném období adventu si to lidé mohou vychutnat v přímém přenosu a ochutnat něco dobrého. Mohou se ohřát česnečkou, horkým domácím nápojem a úplně nejoblíbenější jsou bramborové placky se škvarky,“ řekl.
Adventní dny mají na zámku v Jindřichově Hradci už dlouhou tradici. „Úplně první se konaly v roce 1993, takže patří k nejstarším adventním akcím tohoto typu na českých hradech a zámcích. Za víkend projde branami jindřichohradeckého zámku vždycky 12 až 14 tisíc lidí,“ uvedl kastelán Jan Mikeš.
Související
-
Soukromou kapli i následky drastických úprav skrývají nepřístupná místa jindřichohradeckého zámku
Jak vypadal každodenní život šlechty a jak to vypadá tam, kam se při běžných prohlídkách památek nedostanete? Odpovědi na tyto otázky dávají Dny evropského dědictví.
-
Shrabat listí a sehnat dost sena pro ovce. I tak vypadá příprava na zimu na zámku Kratochvíle
Hrady a zámky se připravují na zimu. Zazimovat historický mobiliář a uklidit budou muset památkáři také na renesančním letohrádku Kratochvíle u Netolic na Prachaticku.
-
Dražší vstupné, méně prohlídkových tras. Kasteláni hradů a zámků plánují úsporná opatření
Správci památek očekávají míň peněz na provoz. Přitom musí počítat s vyššími náklady – především na platy průvodců a dalších zaměstnanců, kteří pracují takzvaně na dohodu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Klíč ke konci války leží v Moskvě. Dokud Rusko bude chtít válčit, Spojené státy nic neudělají, míní expert
-
USA zveřejnily údaje o vraždě senátora Kennedyho. Zhruba 10 000 stran popisuje atentát z roku 1968
-
Hokejisté Pardubic zdolali brněnskou Kometu 2:1. Dynamo srovnalo stav finálové série na 1:1 na zápasy
-
Bříza: Evropa by se měla v podpoře Ukrajiny pochlapit, Írán začíná vybírat po Moskvě dluhy za zbraně