Českých Budějovicích začínají slavnosti klasické hudby k poctě Emy Destinnové

21. srpen 2013

Začíná už 24. ročník Hudebních slavností Emy Destinnové v Českých Budějovicích. Kvůli nedostatku peněz museli organizátoři festival zkrátit o polovinu, namísto běžných dvanácti koncertů čeká letos posluchače pouze šest. Zato se návštěvníci dočkají Verdiho Requiem či tradičního operního galakoncertu k poctě Emy Destinnové. Dnes je v budějovickém Dominikánském klášteře připraven zahajovací varhanní koncert.

Skladby Bacha, Mozarta a Handla předvede Petr Dostál-Berg na trombu klarinu, trombu sopránu i šofar, doprovodí ho německý varhaník Christian von Blohn.

V pátek 30. srpna vystoupí Filharmonické dechové trio na zámku v Borovanech, kde dosud hudební slavnosti nebyly. Další novinka čeká posluchače v děkanském kostele v Písku 2. září, kde při varhanním koncertu Jaroslava Tůmy vystoupí tanečnice Adéla Srncová.

Ve středu 4. září slavnosti pokračují koncertem violoncellisty Jiřího Bárty a klavíristky Terezie Fialové v koncertní síni Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích.

Operní galakoncert v Divadelním sále českobudějovického Metropolu bude 7. září věnován Giuseppe Verdimu k příležitosti 200 let od jeho narození.

Podobně laděný bude závěrečný koncert 10. září v kostele sv. Jana Nepomuckého, kdy Filharmonie Brno, Český filharmonický sbor Brno a sólisté pod taktovkou Leoše Svárovského předvedou Verdiho Requiem.

autoři: dab , Romana Lehmannová
Spustit audio