Český rozhlas zařadil do satelitní distribuce všechny své regionální stanice

2. březen 2020

Ve spolupráci s operátorem Skylink rozšiřuje Český rozhlas od 3. března svou programovou nabídku na této platformě. Vedle stávajících celoplošných a digitálních stanic Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Radio Wave, Rádio Junior, D-dur, Jazz, Rádio DAB Praha a zahraničního vysílání Radio Prague International byly do distribuce zařazeny i všechny ostatní regionální stanice.

Kromě multiplexu ČRo DAB+ a internetu tak mají posluchači k dispozici další systém, ve kterém najdou všechny stanice Českého rozhlasu.

Všechny stanice jsou šířeny s nejmodernějším kódováním zvuku MPEG-4-AAC-HE. Regionální stancie už mohou poslouchat ze satelitu například obyvatelé Německa nebo Rakouska, tento krok tedy není nijak neobvyklý. Také ARD a ORF využívají k distribuci satelit Astra, avšak pro německý trh standardní pozici 19,2 stupně.

Satelitní distribuce rozhlasových programů slouží jak přímo posluchačům, kteří mohou DVB-S2 vysílání z pozice Astra 23.5st východně volně přijímat, tak i jako záloha distribuce pro pozemní vysílače VKV nebo pro další operátory, kteří přejímají tento signál do svých sítí. Proto je zařazení regionálních programů do této platformy další zkvalitnění a rozšíření služeb Českého rozhlasu jako provozovatele média veřejné služby.

Technické parametry satelitní distribuce Českého rozhlasu:

Satelit : Astra 3B (satelitní pozice 23,5 stupně východně), 12344/V, norma DVB-S2/8PSK, SR 29900, FEC 2/3, kódování žádné (FTA) 

Další informace o distribučních platformách jsou k dispozici na webových stránkách Českého rozhlasu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související