Český rozhlas přivede do Českého Krumlova folkovou hudbu s novodobou energií

3. červenec 2017

Ve dnech 19. – 22. července se v prostorách Zámecké jízdárny v Českém Krumlově uskuteční 38. Euroradio Folk Festival. Přes dvacet kapel z různých koutů Evropy a jedna z Jižní Koreje představí, jak lze moderním přístupem aktualizovat pestrou tradiční hudbu.

Záznamy koncertů zazní na řadě evropských rozhlasových stanic a zahajovací koncert živě přinese Český rozhlas Vltava. Festival pořádá Český rozhlas za podpory Ministerstva kultury České republiky, Jihočeského kraje a města Český Krumlov.


Euroradio Folk Festival reflektuje život Evropanů v celé jeho pestrosti: kdo jsme, odkud pocházíme a kam směřujeme.

„Máme velkou radost, že se letošní Euroradio Folk Festival uskuteční v Čechách a je pro nás ctí, že jej v kulisách kouzelného Českého Krumlova můžeme organizovat. Festival reflektuje pestrost současné world music a je proto skvělou příležitostí přesvědčit se o tom, že není folk, jako folk,“ říká ředitelka Programu Eva Hazdrová Kopecká. Hudební produkce se budou odehrávat na dvou pódiích v malebných prostorách českokrumlovského zámku. Ve venkovních prostorách Respiria a v interiérech Zámecké jízdárny se představí na sto hudebníků z celého světa.

„Posluchači se v rámci festivalu mohou těšit na různorodé přístupy a zvuky, od akustické klasiky k překvapivým spojením a fúzím. Hudebníci využívají kantely, kobzy, housle, akordeony nebo balalajky a slyšet budou i bicí a elektrické hudební nástroje,“ říká hudební dramaturg Aleš Opekar. Na festivalu vystoupí například česká kapela Ponk, norští Kjorstad Brothers, španělská skupina La Banda Morisca, rakouští Federspiel, Katarína Máliková ze Slovenska nebo estonské duo Puuluup.

Od svých počátků v roce 1980 poskytl Eurorádio Folk Festival více než dvěma tisícovkám zpěváků a instrumentalistů nebývalou příležitost předvést obrovské množství nově oživené tradiční hudby Evropy i jiných kontinentů a navázat kontakt s ostatními hudebníky.

Celý program a informace o účinkujících najdete na rozhlas.cz/folkfestival.


Vstup na akci je zdarma.

autor: bbu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.