Český rozhlas letos zvýší pokrytí DAB+ rozhlasem na 80 procent, potvrdil René Zavoral

7. únor 2019

Český rozhlas letos zvýší pokrytí signálem digitálního multiplexu ČRo DAB+ ze stávajících 61 procent až na 80 procent. Loni pokrytí vzrostlo ze 40 procent. V rozhovoru s ČTK již dříve nastolené plány zopakoval generální ředitel René Zavoral.

"Letos máme v plánu rozšířit pokrytí v okolí Brna, na střední a severní Moravě a také v jižních Čechách," řekl ČTK generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Na budování sítě využívá veřejnoprávní médium finanční prostředky z fondu digitalizace, který je tvořen z nakumulovaných zisků minulých let. Nově plánovanými vysílači jsou Kleť, Kojál, Olomouc, Tlustá hora (Zlín) a Klínovec (Karlovarský kraj).

Vedení ČRo zároveň jedná se soukromými rádii, aby se k projektu přidala. Vyjednává také s automobilkami o zabudovávání digitálních přijímačů do aut. Podle záměru Evropské komise by měly být tyto přijímače v nových autech do dvou let povinné. V rámci včerejšího Radioprojektu Český rozhlas prezentoval také masivní kampaň, se kterou se mohli diváci, posluchači i čtenáři setkat napříč všemi mediatypy.

Veřejnoprávní rozhlas zároveň v horizontu dvou let plánuje utlumení analogového vysílání na středních vlnách, což ale bude znamenat převod zhruba 100.000 většinou konzervativních posluchačů na digitální vysílání. Český rozhlas tímto kopíruje trend, který se děje i v dalších evropských zemích, kdy vysílatelé postupně investují výrazné finanční prostředky do rozšiřování DAB+.

Zavoral nepředpokládá, že by rádia v blízké době opouštěla frekvenční pásmo FM, připomněl ale, že je plné a není v něm prostor pro nové stanice. Ten by mohlo poskytnout právě digitální vysílání, které umožňuje zároveň i kvalitnější příjem nebo doplňkové služby. ČRo jej chce využít například pro speciální vysílání Radiožurnálu sport během hokejového mistrovství světa na Slovensku.

autoři: ČTK , lukpo
Spustit audio

Související