Český rozhlas České Budějovice má v sobotu studio na Kleti. Přijďte za námi

10. červen 2015

Český rozhlas České Budějovice odvysílá v sobotu 13. června v přímém přenosu hodinu programu přímo z vrcholu Kleti v Blanském lese. Studio se bude nacházet nedaleko vysílače, odkud se šíří signál stanice na frekvenci 106,4 FM do celých jižních Čech.

Speciální program v čase mezi 12. a 13. hodinou připomene hned tři letošní výročí - 70 let od zahájení vysílání Českého rozhlasu v jižních Čechách, 90 let od otevření chaty na Kleti a 190 let od otevření rozhledny.

Pozvání do živého vysílání přijali hosté, mezi nimi předseda jihočeských turistů Jiří Franc, astronom Miloš Tichý nebo majitel chaty s rozhlednou Ladislav Faktor.

Český rozhlas České Budějovice zároveň také spolupořádá Výstup na Kleť společně s jihočeským Klubem českých turistů. Vydat se můžete pěšky i na kole po značených pěších trasách a cyklotrasách z Českých Budějovic, Holubova, Plešovic, Chvalšin, Zlaté Koruny a Českého Krumlova. Pro návštěvu Kletě lze též použít lanovku Holubov – Kleť.

Doporučené trasy:
Č. Budějovice, konečná MHD Máj – Kleť 25km po Zelená TZ přes Holubov, žst. – Kleť po Zelená TZ
Plešovice žst. – Kleť po Žlutá TZ 6km
Chvalšiny – Kleť po Červená TZ 8.5km
Zlatá Koruna žst.- Kleť po Červená TZ 8km
Český Krumlov – Kleť po Zelená TZ 8km

Na vrcholu Kleti je už od 10 hodin připraven doprovodný program: vystoupení folklorního souboru Mladá dudácká muzika, možnost návštěvy rozhledny a hvězdárny, vyhodnocení nejmladšího a nejstaršího účastníka. Odměnou za výstup je příležitostné turistické razítko a pohlednice.

Pamětní razítko Českého rozhlasu České Budějovice
autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.