Český lev a Masaryk na koni. Náplavku řeky Otavy opět zdobí obří sochy z písku

11. květen 2018 09:05

Několikametrové sochy z písku vyrostly na náplavce řeky Otavy v Písku. Při jejich tvorbě spotřebovali sochaři téměř sedm tun materiálu, který nasypali do forem a velice pevně udusali.

Během necelých tří týdnů se z pískových kvádrů vyloupl český lev, prezident Masaryk na koni nebo ministr Rašín na dovolené v Písku.

Jedním z tvůrců je Josef Faltus. „Socha se dělá odshora dolů, to je specifikum. Co udělám nahoře, už nemůžu předělávat, protože bych si zaházel to hotové dole,“ popisuje.

Když začíná pracovat, má k dispozici kresbu s plánovanou podobou sochy. Pak už se ohání rýčem, zednickou lžící, hladítky, menšími zednickými nástroji a špachtličkami.

Téma letošního Pískoviště zní Jak jsme v Písku vyhlašovali republiku. Zde se podle mluvčí radnice Ireny Malotové potvrzuje, že Písečtí jsou vždycky o krok napřed. „Tentokrát to bylo snad o čtyři kroky, respektive čtyři dny napřed, kdy pan redaktor Hanzlíček přijel z Prahy s tím, že se vyhlašuje samostatná Československá republika. Nicméně on už neměl zprávy, že v Praze to nakonec nedopadlo, a tak tady v Písku jsme republiku vyhlásili,“ říká s úsměvem.

V tomto humorném duchu se nese i celý letošní program akce. „Bude velmi bohatý zejména pro děti a jejich doprovod. Protože se to jmenuje Pískoviště, tak samozřejmě v Palackého sadech nebudou chybět hromady písku na stavění hradů. Budou tam různé soutěže, vystoupení, koncerty,“ vyjmenovává Irena Malotová.

Na Alšově náměstí budou moci návštěvníci zažít Pískoviště ve Slunečné zátoce, vyroste tu obrovské týpí a písečtí skauti nabídnou spoustou táborových her. Na Fügnerově náměstí se objeví replika prvorepublikového bunkru s dobovým vybavením.

Vernisáží soch z písku na náplavce odstartuje Pískoviště zábavu pro celou rodinu, která potrvá ve městě nad Otavou až do neděle 13. května.

autor: pku
Spustit audio

Související