Český Krumlov mění pravidla pro vjezd aut do centra města

6. březen 2019 10:49

V Českém Krumlově se podruhé během jednoho roku budou upravovat pravidla pro vjezd aut do historického centra města. Tentokrát se změna dotkne hlavně majitelů domů.

Vlastníci nemovitostí si totiž stěžovali na současná pravidla, podle nichž v době od 10 do 16 hodin nesmí do centra vjíždět. Od 1. dubna tak pro ně nebudou platit žádná omezení.

O změně rozhodla rada města na základě požadavků některých obyvatel. „Obdrželi jsme několik invektiv od vlastníků a výhrad, že jim bráníme v přístupu k nemovitostem,“ říká místostarosta Josef Hermann.

„Byť jsme měli právní stanovisko, které říkalo, že můžeme po nějakou dobu omezit, tak jsme si uvědomili, že ono těch vlastníků zase tolik není. A vzhledem k tomu, že se počet vjíždějících vozidel během poledního času obrovsky snížil, řekli jsme si, že jim vyjdeme vstříc,“ dodává místostarosta.

Zájezdové autobusy už v Českém Krumlově zadarmo nezastaví

Turisté v Českém Krumlově

Blokují dopravu v okolí zastávek a ohrožují sebe i ostatní. Zájezdové autobusy v Českém Krumlově často staví na zastávkách určených pro linkové autobusy. Parkovat přitom smí pouze na terminálu ve Chvalšinské ulici.

Změna se týká celkem 25 povolenek, což by provoz v historickém centru města nemělo výrazně zatížit. Lidé chtěli neomezený vjezd i do hotelů, penzionů a obchodů, ale to radní zamítli.

Bez omezení mohou do centra vjíždět lidé, kteří tam mají trvalé bydliště, dále havarijní čety, držitelé průkazu ZTP, vozidla integrovaného záchranného systému a vozidla taxi.

Podle dopravní studie, kterou má město k dispozici, vjíždělo loni do krumlovské pěší zóny 1150 aut denně, v přepočtu jedno za 20 sekund.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související