Českoslovenští letci se vrátili domů před 70 lety. Vzpomínají na ně Britové i Francouzi

3. září 2015

Sedmdesáté výročí návratu československých letců z Británie se slavilo letos na konci srpna. Paradoxem je, že piloti, kteří jako první zasáhli do bojů druhé světové války, se dostali zpět do rodné vlasti až jako poslední. „Bohužel o válce rozhodují politici. A kvůli nim se naši letci, kteří byli elitou armády, směli vrátit domů až ke konci srpna 1945,“ vysvětluje Vladislav Burian z Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci.

Českoslovenští letci a vojáci prožili dlouho a náročnou anabázi. „Zlomový byl 15. březen 1939, kdy jsou zabraná letiště a jednotlivé vojenské útvary a vojáci musí do civilu. Pravdou je, že asi 1500 našich letců dostalo nabídku připojit se k Luftwaffe, ale přihlásilo se jen asi osmdesát z nich, a to pouze fiktivně, protože už se připravovali na odchod do zahraničí,“ vysvětluje Vladislav Burian.

V dubnu, květnu a červnu 1939 tak ze země odchází stovky mužů. Jejich první cesta vedla do Polska. Tam ale o vycvičené profesionály nestáli a části vojáků se naskytla možnost odjet do Francie. Výrazně se pak zapsali do historie při bitvě o Francii.

„Ta je smutnou kapitolou pro Francii, ale z pohledu našich letců se jedná o velký kus hrdinství. Do bojů od 10. května do 22. června 1940 zasáhlo přibližně sto našich letců a dosáhli asi 160 sestřelů, což byl velký úspěch. Bohužel třicet československých pilotů zahynulo,“ uvádí Vladislav Burian.

Francouzi si podle něj na českou stopu ve své válečné historii pořád pamatují. „Poznali jsme to, když jsme s naším klubem byli před pár lety ve Francii. Francouzi trochu znalí věci dodnes znají jména našich letců,“ dodává.

Po porážce Francie byla jedinou možností československých vojáků Velká Británie. Přijížděli sem vodními transporty a mířili do shromažďovacího tábora, odkud byli rozdělováni k pozemním složkám nebo letcům.

„Čechoslováci - letci měli čtyři a půl perutě, což byl druhý nejvyšší počet. Do bojů zde tedy velmi významně zasáhli,“ dodává Vladislav Burian. Z konkrétních osobností stojí podle něj za zmínku mimo jiné štábní kapitán Alois Vašátko nebo rodák z Českých Budějovic Jiří Maňák.

Celý rozhovor o českých letcích si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše.

Spustit audio