Českobudějovičtí strážníci kontrolují povinnost nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvojitých roušek

25. únor 2021 14:45

Neznalost neomlouvá. Platí to i v případě porušení vládního nařízení nosit na frekventovaných místech respirátory nebo dvojité roušky. Povinnost platí od čtvrtka 25. února.

Lidé musí zmíněné ochrany obličeje nosit v obchodech, provozovnách služeb, ambulantních zdravotnických zařízeních, ve veřejné dopravě a taky na zastávkách MHD. Právě na ně se s českobudějovickými strážníky dnes vydala naše reportérka Jitka Cibulová Vokatá.

A jak to dopadlo?

Většina lidí novou povinnost respektuje. Jsou ale tací, kteří argumentují tím, že zprávy nesledují a nevědí o nové povinnosti. Například v prostoru autobusových zastávek je takových lidí více.

Zatím řešili strážníci věc domluvou, pak by měli být ale přísnější. Při porušení nařízení mohou udělit pokutu až do výše deseti tisíc korun, mohou ale vyřešit přestupek takzvaným příkazem na místě nebo předat věc příslušnému správnímu orgánu.

„Co se týká prodejen a provozoven služeb, tam kontroly provádíme od začátku nouzového stavu ve spolupráci s jejich zaměstnanci. V případě potíží na místo okamžitě vyjíždí hlídka,“ vysvětluje mluvčí Městské policie Věra Školková.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio