Českobudějovický písničkář Láďa Latka zpívá texty své ženy

13. duben 2016

První album letos natočil písničkář Láďa Latka z Českých Budějovic. K tomuto cíli dospěl po dvaceti letech od doby, kdy se začal věnovat hudbě. „V osmnácti jsem si koupil první akustickou kytaru, tři zpěvníky a pomalu se učil. Tehdy jsem chtěl jenom hrát, nevěděl jsem, co bude dál, a opravdu až teď dozrál čas na to, abych nahrál desku,“ říká.

Album má název Terapie láskou a Láďa Latka jej vydal díky penězům, které získal na Startovači - internetovému serveru, jehož prostřednictvím mohou lidé podpořit různé projekty. „Když jsem měl připravený materiál, říkal jsem si, že bych rád točil v profesionálním studiu. Rozhodl jsem se tedy zkusit založit projekt na Startovači a získat tak peníze,“ vzpomíná.

S manželkou proto natočil videoklip a na serveru se pokusil oslovit lidi, kteří by mohli pomoci. Jako odměnu za finanční příspěvek slíbil například cédéčko s podpisem nebo soukromý koncert. Nakonec se vybralo ještě o několik tisíc víc, než bylo potřeba. „To bylo obrovské překvapení, vůbec jsem nečekal, že to takhle zafunguje. Chci ještě jednou všem poděkovat, neuvěřitelně mě to potěšilo a dodalo mi to sílu do dalšího tvoření,“ doplňuje Láďa Latka.

0:00
/
0:00

Ačkoli je písničkářem, na desce nehraje sám. „Přizval jsem několik přátel, chtěl jsem mít kapelu, aby tam byl částečně rockový duch. Zní například živé bicí, violoncello nebo harmonika. Zapojila se dokonce i moje osmiletá dcera, která strašně moc chtěla být součástí, tak jsem jí to splnil,“ popisuje.

Láďa Latka si sám píše všechnu hudbu, autorkou textů je ale jeho manželka. „Po pauze jsme se vrátili k této spolupráci a funguje to. Bavíme se spolu doma o nějakých tématech, manželka pak napíše text a ono to tam prostě je… Díky tomu, že jsme za ta léta propojení, přesně ví, co já chci říct,“ komentuje.

Není ale jen hudebníkem, ovládá i řemeslo kameramana a střihače. Dostal se k němu v době, kdy na čas přestal hrát. „Tehdy jsem prodal aparaturu, koupil videokameru a shodou okolností zrovna Budějovický majáles sháněl kameramana, což mi připadalo jako dobrá příležitost. Tři roky jsem tak působil v týmu majálesu a na to se postupně nabalilo další natáčení klipů pro kapely,“ vysvětluje.

Písničkáře Láďu Latku mohou zájemci vidět a slyšet i naživo. Bude vystupovat například v Českých Budějovicích na festivalu pouličního umění Buskers fest a na Budějovickém majálesu. Chystá i vystoupení v krumlovském divadelním klubu Ántré.

Spustit audio