Českobudějovický magistrát zveřejnil návrh zadání nového územního plánu města

4. březen 2020 11:34

Tvorba nového územního plánu Českých Budějovic vstoupila do první důležité fáze. Magistrát zveřejnil návrh zadání tohoto dokumentu, který bude na další desítky let určovat například výstavbu ve městě a ovlivňovat život obyvatel.

V praxi to znamená, že do 1. dubna může každý občan zasílat své připomínky k návrhu na městský odbor územního plánování. „Každý má možnost se s dokumentem seznámit na úřední desce, elektronické úřední desce nebo webových stránkách města, potažmo může navštívit přímo odbor územního plánování magistrátu,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma.

S návrhem nového územního plánu by se podle něj měl seznámit každý obyvatel. Jedná se totiž o dokument, který například určí, kde bude jaká silnice, kde vyrostou nové bytové domy nebo kudy by měl vést nový most přes řeku Vltavu.

„V tom zadání nového územního plánu je například to, zda na území Českých Budějovic mají vznikat nová nákupní centra, zda území dnes určená pro individuální zahrádky mají takto zůstat, nebo se mají změnit například na území pro bydlení,“ vysvětluje Juraj Thoma.

Čtěte také

Návrh zadání územního plánu je určitým vodítkem pro zpracování samotného strategického dokumentu. Každou jednotlivou připomínku posoudí a vyhodnotí pracovní skupina složená ze zaměstnanců magistrátu a externistů.

„Může to být jakákoli připomínka, kterou ten člověk považuje za důležitou. Opravdu to nevyžaduje žádné odborné vzdělání, není potřeba z toho mít strach, vždycky je lepší mít teď tisíc dotazů než žádný,“ dodává náměstek.

Nový územní plán chce mít vedení města hotový do roku 2022. Tento termín totiž ukládá zákon. Je ale možné, že jeho konečnou podobu bude schvalovat až nová politická reprezentace vzešlá z příštích řádných komunálních voleb.

Spustit audio

Související