ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ - PRAHA

25. říjen 2011

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 7.září 2008 se vám ze všech regionálních stanic Českého rozhlasu ozveme z prahy . Příběh první české žvýkačky

Na vlnách Českého rozhlasu si v neděli můžete poslechnout příběh, který se týká jedné z nejstarších sladkostí, které lidstvo konzumuje. Žvýkačky podle vědců zlepšují koncentraci, paměť a kdo žvýká je chytřejší. Navíc žvýkání vám pomůže se udržet a neplakat, když už máte na krajíčku. Dnes snad není země, kde by lidé nežvýkali. Na území Čech se první žvýkačka dala koupit už na začátku 20. století.

Velimská továrna
Za historií první české žvýkačky se musíme vydat do Velimi. V roce 1869 tam založili bratři Szalatnayové továrnu na cukrovinky a surogáty (náhražky kávy). Lidé se jim nejdřív smáli, když zjistili, že si vyhlídlo místo plné bažin, ale všichni pak rádi mlsali. Jejich podnikání se dařilo. Nápad vyrábět i žvýkačku se objevil až v době, kdy tito majitelé prodali podnik panu Adolphu Glaserovi. Tomu se do rukou dostaly i novinové zprávy o amerických žvýkačkách. A co udělal? Naplánoval podraz!

CZN 20080907

Velká žvýkačková loupež
Pan Glaser vyslal svého důvěrníka do Ameriky, aby přivezl nazpět tajnou recepturu od firmy Wrigley. V roce 1902 tak byla v Los Angeles ukradena střežená technologie. Českého agenta tam totiž zaměstnali nejdřív jako nosiče beden, později i jako míchače gumovníkové směsi. Trvalo mu celé čtyři roky než zjistil co potřeboval a pak se pod záminkou rodinných problémů vrátil do Čech. Na světě byla asi nejslavnější česká obchodní krádež.

První česká žvýkačka
Kdy byla vyrobena ta vůbec první žvýkačka, se dodnes přesně neví. Ale podle dochovaných dokumentů i dobových reklam v tisku se můžeme domnívat, že v roce 1903 se už v Rakousko-Uhersku žvýkalo. První česká, a vlastně i evropská žvýkačka, se jmenovala Ricy. Prodávala se v plechových krabicích za 2 nebo 10 haléřů. Jednotlivé kousky byly obalené v cukru a zabalené v papíru.

CZN 20080907

Čeští šetřílci
V té době nebyl nikdo v Evropě zvyklý něco vyhazovat. Když se Češi dozvěděli, že by měli žvýkačku po dožvýkání vyplivnout a vyhodit, tak raději cukrovinku nekupovali. A tak se na čas žvýkačka z Čech ztratila. Ani první světová válka žvýkání nepřála, cukr byl totiž tehdy strategickou surovinou. Výroba byla obnovena ve Velimi až v roce 1925. Ani potom se dlouho nežvýkalo. Linka se zastavila o rok později. A tak to šlo střídavě dál a dál. Naplno se výroba žvýkaček rozjela až v Československu v roce 1957.

Legendární Pedro
V roce 1968 mají lidé poprvé možnost ochutnat Pedro. Tato jahodová žvýkačka byla prodávána s obrázkem mexického gauča, který držel v ruce znak Velimské továrny - srdce. Pedro se začalo vyrábět díky spolupráci s nizozemskou společností Maple live, od které Československo koupilo licenci. Na konce 60. let 20. století tak začíná éra kvalitních československých žvýkaček.
Příběh i dalších žvýkaček v Česku si poslechněte na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu tuto neděli.

CZN 20080907

CZN 20080907
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.