ČESKO ZEMĚ NEZNÁMÁ

25. říjen 2011

- takto jsme pojmenovali výpravy reportérů Českého rozhlasu ze všech regionálních studií za tím, co paměti hodno. V neděli 7. května 2009 si povíme příběh Příběh mělnických vinic.

První české víno
Mělník se stal první českou vinařskou destinací. Kvalitní víno se na Mělnicko dostalo z Moravy při křtu syna knížete Bořivoje. Tehdy poslal moravský kníže Spytihněv sud dobrého kvalitního vína do Čech. To všem přítomným tak zachutnalo, že si manželka Bořivoje kněžna Ludmila nechala přivést sazenice, a ty vysázela v okolí svého bydliště. Bylo to nedaleko Pšova, jak se tehdy říkalo Mělníku, v oblasti současné vesnice Nedomice. Dodnes tam najdete Svatováclavskou vinici.

CZN 090607

Vinařský cech
Zakladatelem moderního českého vinařství byl císař Karel IV. Nechal dovést kvalitnější odrůdy vinné révy z Porýní a Burgundska. Zavedl také úřad perkmistra, který měl na starosti zakládání vinic. Stál i u zrodu vinařských cechů. Vůbec první byl založen v Praze, ale hned ten druhý byl ustaven v roce 1652 v královském věnném městě Mělníce a funguje dodnes. V mělnickém muzeu jsou na něj dvě památky. Jednak vinařská korouhev a potom ferule pro cechmistra - něco jako žezlo - odznak moci.

CZN 090607

Tekutá Ludmila
Víno zraje v mělnických sklepích dodnes, ať už v těch zámeckých, kde najdete obří dřevěné sudy, nebo v těch pod zámkem u řeky Labe. Asi nejznámějším vínem je Ludmila. Originální je pro něj nejen ženské jméno, ale i tvar láhve, do které se stáčí. Její věhlas dokonce překonal i hranice Čech a je značkou pro celý Mělník. Je to lobkowitzké víno. A proslulou láhev ve tvaru kalamáře vymyslel tehdejší zámecký sklepmistr. Ludmila se poprvé stáčela ze sudů začátkem 20. století a děje se tak dodnes.

CZN 090607

Mělnické dubové sudy
Nejlepší jsou ale pro mělnická vína dřevěné dubové sudy, hlavně pro ta červená. Mělničtí vinaři se shodnou, že je dokonce důležité, aby to byly mělnické duby, ze kterých mistři bednáři sudy stloukají. Podepisuje se to totiž na kvalitě a chuti vína. A dokonce ani neplatí úměra, čím starší sud, tím lépe. Naopak, čím mladší dubový sud, tím dochází k lepšímu spolupůsobení vína a dřeva.

CZN 090607

Mělnické vinobraní
První slavnosti vína se v Mělníce konaly v roce 1878 u příležitosti odhalení sochy Karla IV., která je dnes umístěna na vyhlídce nad soutokem Labe s Vltavou. První opravdové vinobraní se konalo až v roce 1910. A v roce 1922 vznikla tradice příjezdu císaře Karla IV. do města. Ten žehná Mělníku i vínu a zahajuje několikadenní svátek. Jestli se chcete přijet podívat letos a ochutnat tekutou révu. Naplánujte si výlet do Mělníka od 18. do 20. září. Rádi vás tu uvidí.

CZN 090607
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.