Česko zažívá štrúdlový boom. Vrací se kvalita

Kdysi byl štrúdl neodmyslitelnou součástí nedělního nebo svátečního odpoledne bezmála v každé domácnosti, kde ho většinou pekly babičky podle starých rodinných receptů. Dnes většinou sáhneme po balíčku listového těsta, nejlépe už rozváleného a zabaleného přímo v pečicím papíře.

Otázku, proč se v poslední době objevují v našich městech malé rodinné obchůdky s domácími specialitami, jsme položili potravinářské technoložce Aleně Půlpánové: „Domnívám se, že lidé začínají hledat kvalitu, kterou nenajdou ve velkých supermarketech a v průmyslových pekárnách. Proto se objevuje stále více malých rodinných pekáren, které nabízí kvalitní řemeslné produkty, vyráběné většinou i přímo na místě. A u štrúdlu je to stejné.“

Jiří  Svoboda při zpracování těsta

Základem úspěchu je především kvalitní mouka, nejlépe přímo od výrobce, a samozřejmě kvalitní náplň. Tence vyválené těsto by mělo tvořit asi 20 procent, náplň pak 80 procent. Pozor neplést si štrúdl se závinem. Zatímco závin svineme jako roládu, štrúdl se jen přeloží navrchu.

Původ štrúdlu

Zdálo by se, že štrúdl je českého původu, ale pravda je, že do střední Evropy ho ve středověku přivezli Turci při svých nájezdech. Proslulý je vídeňský štrúdl, ale zdomácněl i například v sousedním Maďarsku. A ty nejsladší můžete ochutnat v Turecku a v Řecku.

Dnes se u nás (a nejen u nás) štrúdl peče jak na sladko, tak v nejrůznějších slaných variantách. Klasika je jablečný štrúdl, u něhož by jablka měla být nakrájená na malé kostičky a v řezu krásně viditelná. Doma ale jablka nejspíš jednoduše nastrouháme. Můžete ochutnat i varianty tvarohové s různým ovocem – jako například s meruňkami, ananasem nebo brusinkami. Slané náplně – od sýrových, šunkových, tvarůžkových, zeleninových až třeba po sardinkové. Z taženého, kynutého, ale nejčastěji listového těsta.

Jablečný a makový štrúdl

První moravská štrúdlárna

V Prostějově peče vynikající štrúdly pan Jiří Svoboda. Svoji pekárničku nazval 1. moravská štrúdlárna, otevřel ji před dvěma lety a po počátečních problémech dnes o zákazníky nemá nouzi. Denně upeče kolem dvou desítek štrúdlů s nejrůznějšími náplněmi, které se každý den mění. Nejvíce jde podle něj na odbyt klasický jablkový a taky makový štrúdl se švestkami. Fantazii se meze nekladou, a tak vám tu podle vašeho přání upečou štrúdl dle vašich představ.

Sortiment pekárny

Pouhým pečením a prodejem štrúdlů by se ale provozovna neuživila. Jiří Svoboda proto denně peče například i skvělé pivní rohlíky, žitný kváskový chléb či nopálový chleba, vyhlášený je jeho mrkvový dort. Ten dokonce ochutnal i malý George - syn britského prince Williama a vévodkyně Kate. Původně pan Svoboda dodával nejen pečivo, ale také domácí paštiky, do brněnské kavárny, kterou provozoval syn legendárního českého herce Vladimíra Menšíka.

Krédem Jiřího Svobody je: „1. moravská štrúdlárna je symbolem znovuzrození nezávislé české manufaktury, která chce vrátit české, moravské a slezské veřejnosti ztracené povědomí o českém patriotismu a kvalitě v Evropě.“

autor: av