Česko zasypal sníh. Podle šumavských silničářů to zatím byl jen mírný poprašek

20. listopad 2018 09:59

Silničáři na Prachaticku mají na zimu připravené tisíce tun soli. V nejvyšších polohách na území Chráněné krajinné oblasti a Národního parku Šumava ji ale na silnice sypat nesmí. Tam odklízejí sníh radlicí a silnice sypou drtí.

„Teď jedeme na úseku Borová Lada – Kvilda – Filipova Huť – Horská Kvilda a zpátky ke Sloupu na nakládku,“ říká řidič Vladimír Závora, která jede se spuštěnou radlicí. „Shrnujeme, protože v noci se nejezdí tak ke kraji, tak abychom měli uklizeno až ke kraji, přes den se to vždycky trochu rozšíří a posype,“ vysvětluje.

Silnice ale není posypaná celá. „Protože bychom neměli za chvíli posypový materiál, sypou se jenom zatáčky a kopce, roviny se nesypou. Tady už by řidiči měli umět jezdit na sněhu, kdo jezdí v horách, musí s tím počítat,“ komentuje Vladimír Závora.

Na území chráněné krajinné oblasti a národního parku se solit nesmí. „Řidiči tu musí mít zimní gumy, zpomalit a každý má jet podle toho, na co se cítí,“ popisuje náměstek Správy a údržby silnic Prachatice Karel Plánek.

Výjimku má například hlavní tah z Vimperka do Německa přes přechod Strážný. Tam silničáři solit mohou.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související